Bivši milioner živi od 1.000 eura mjesečno i srećniji je nego ikad

Prodao je kuću, vikendicu u francuskoj Provansi, kolekciju jedrilica, Audi A8 i posao dekoracije interijera na kojem je i zaradio bogatstvo
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 18:29h

Karl Rabeder, bivši milioner iz austrijskog Telfsa, početkom prošle godine je objavo da prodaje svoje luksuzno imanje i dobro uhodan posao, jer je, kako je kazao, "shvatio da je imati mnogo novca kontraproduktivno i sprečava ga da bude srećan".

Rabeder je rođen u siromašnoj porodici gdje je važilo pravilo da treba raditi što više i postići materijalnu sigurnost. Dugo je, priznaje, vjerovao da imati mnogo novca automatski znači i biti srećniji čovjek. Ipak, osjećao se kao rob, jer je radio za stvari koje mu zapravo nisu trebale i koje nije ni želio.

Nije baš bio hrabar da se odmah odredkne onoga što je imao i na šta su on i njegova porodica navikli. Odluku je donio na odmoru na Havajima. Karl i njegova porodica su potrošili mnogo novca, ali su shvatili da tokom odmora nisu stekli nova poznanstva. Tada je shvatio da se bogatsvta mora odreći.

Rabeder je svoju kuću u Alpima stavio na tombolu. Prodao je 21.999 listića po cijeni od 99 eura, prodao je vikendicu u francuskoj Provansi, kolekciju jedrilica, Audi A8 i posao dekoracije interijera na kojem je i zaradio bogatstvo. Osnovao je organizaciju MyMicroCredit koja pomaže ljudima u zemljama trećeg svijeta i sav novac prebacio na račun organizacije.

Danas bivši milioner živi srećniji nego ikad. Nedavno je u intervjuu za njemački Spiegel kazao da mu se život poboljšao otkako živi skrominije. Na pitanje da li je njegov život dobar onako kako je zamišljao da će biti, kazao je da je još bolji.

Rabeder je iz vile od 320 kvadrata preselio u drvenu kolibu od 19 kvadrata i živi od 1.000 eura mjesečno. Održava seminare na teme poput "Sreća se može naučiti" i "Dovoljno novca za sreću" i ljude pokušava da nauči da za sreću nije potrebno mnogo novca. Ako zaradi više od 1.000 eura mjesečno višak novca automatski ide na račun njegove organizacije MyMicroCredit.

Bonus video: