Naučnici stvorili čip koji oponaša ljudski mozak

Vođa projekta Či Sang Pon kaže da tim planira da ove realistične čipove koristi za izgradnju sistema za modeliranje specifičnih neuralnih funkcija kao što je vizualni proces
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 15:14h

Naučnici su sve bliži stvaranju računarskih sistema koji mogu da oponašaju mozak jer su istraživači sa Masačusets instituta za tehnologiju stvorili čip koji kao i neuron mozga može da se prilagodi i reaguje na nove informacije, prenosi BBC.

Takvi čipovi bi mogli da omoguće komunikaciju imeđu vještačkih djelova tela i mozga, ali bi mogli da otvore put i vještačkoj inteligenciji uređaja.

S obzirom da u mozgu postoji oko sto milijardi neurona koji su međusobno povezani sinapsama, preko kojih se prenose nervni impulsi, a naučnici su uspjeli da proizvedu oponašanje takve sinapse, dostignuće je zaista impresivno.

Aktivnost u sinapsi se oslanja na tzv. jonske kanale koji kontrolišu protok naelektrisanih atoma, a novi čip ima oko 400 povezanih tranzistora koji similiraju moždano kolo. Struja teče kroz tranzistore na isti način na koji naelektrisani atomi protiču kroz jonske kanale u moždanim ćelijama.

Vođa projekta Či Sang Pon kaže da tim planira da ove realistične čipove koristi za izgradnju sistema za modeliranje specifičnih neuralnih funkcija kao što je vizualni proces.

Bonus video: