Slovo za 71 dolar

Kako zvijezde zarađuju na Twitteru

Glumci i muzičari imaju stotine hiljada, ponekad milione sljedbenika na Twitteru, što je ogroman marketinški potencijal
0 komentar(a)
snup dog, Foto: Abc.net.au
snup dog, Foto: Abc.net.au
Ažurirano: 10.11.2011. 10:27h

Zašto Čarli Šin na Twitteru preporučuje web stranicu sa kojom nema nikakve veze? Zato što će tako zaraditi gotovo 10.000 dolara, piše T-portal.

Reper Snop Dog postavio je na Twitter oglas za automobil “toyota sienna”. Glumica Tori Speling proslijedila je link za stranicu rent-a-cara. A rijaliti zvijezda Kloi Kardašian preko društvenih mreža reklamira novu marku džinsa.

Naravno, zvijezde tako zarađuju: ponekad 10.000 dolara, pa i više, za javno spominjanje robne marke u 140 slovnih znaka, koliko ima Twitter poruka. To je oko 71 dolar po slovu, izračunao je Daily Mail.

Twitter je u svojoj petogodišnjoj istoriji uspio da promijeni potrošačke navike ljudi, koristi se za predizbornu propagandu i za pokretanje revolucija, a sada je otvorio novi prostor zarade za gladne zvijezde.

Glumci i muzičari imaju stotine hiljada, ponekad milione sljedbenika na Twitteru, što je ogroman marketinški potencijal.

A spisak proizvoda koji se tako reklamira sve je duži i duži. Pjevač Rej Džej preporučio je svojim sljedbenicima – a ima ih više od 600.000 – da pogledaju jedan horor film. Košarkaš L. A. Lakersa reklamira knjigu repera Džej Zija: “Moj čovjek Džej Zi, jedini reper koji piše istoriju bez olovke… Sve do sad”. I tako je njegova preporuka stigla do dva miliona ljudi.

Sve na Twitteru kratkog je vijeka i, uprkos ogromnim ciframa, poruke dopiru do uskog kruga ljudi. Samo 11 posto Amerikanaca koristi taj kanal društvene komunikacije. Iako neke zvijezde imaju odanu vojsku sljedbenika, teško je utvrditi da li ih ove poruke zaista podstiču da kupe proizvod.

S druge strane, platiti zvijezde da se oglase na Twitteru mnogo je jeftinije od uobičajenih marketinških kampanja. Ako želite Kloi Kardašijan šalje poruke za vas, to zadovoljstvo košta 8.000 dolara. To vam je skupo? Rej Džej naplaćuje samo 2.300.

Da li se isplati, nije do kraja istraženo. Ipak, činjenica je da je stranica koja nudi poslove i stipendije, poslije oglasa Čarlija Šina, u prvom satu nakon poruke imala 95.000 posjeta.

Koliko je dobro da problematični glumac reklamira ovakvu stranicu? Kao i u klasičnom marketingu, uvijek postoji opasnost da se ponašanje zvijezde ne uklapa u imidž proizvoda. Zato treba izabrati pravog. Hoće li korisnici povjerovati da Snup Dog vozi “toyotu”?

Twitter nije protiv ove prakse. Dozvoljava oglase, sve dok su uneseni ručno, a ne pomoću kompjuterskog programa.

Lako je uočiti da na spisku zvijezda koje zarađuju od oglašavanja na Twitteru prednjače problematični: glumci-zavisnici, zatvorske ptičice, rijaliti zvijezde. Možda im upravo njihovo skandalozno ponašanje pomaže da zarade poneki dolar na sve brže rastućoj društvenoj mreži.

Preporučujemo za Vas