I tokom simuliranog putovanja na Mars može biti ljubomore

Šest volontera je bilo zatvoreno 520 dana u kopiji svemirskog broda kako bi se simulirao put na Mars
0 komentar(a)
ekspedicija Mars, Foto: Scotsman.com
ekspedicija Mars, Foto: Scotsman.com
Ažurirano: 06.11.2011. 18:06h

Šest dobrovoljaca koji su skoro godinu i po bili zatvoreni u kopiji svemirskog broda zbog simuliranja putovanja na Mars osjetili su ljubomoru za vrijeme misije, a pojavljivala se i napetost, izjavio je naučnik Aleksandar Suvorov, koji je bio uključen u projekat.

Raspodjela posla je bila uzrok nekoliko konflikata jer su "neki članovi posade morali puno da rade dok su se drugi često ponašali pasivno", rekao je Suvorov, a prenosi agencija AFP, pozivajući se na rusku "Gazetu".

On je otkrio da su šest dobrovoljaca, Rusi Suhrob Kamolov, Aleksej Sitev i Aleksandar Smolevski, Francuz Roman Šarls, italijansko-kolumbijski državljanin Dijego Urbina i Kinez Vang Žu, bili ljubomorni naročito zbog poruka koje su dobijali od bližnjih.

"Nekada je jedan član posade dobijao više vijesti od svojih bližnjih, a drugi manje. To je izazivalo lagani osjećaj ljubomore", kazao je Suvorov.

Šest volontera je bilo zatvoreno 520 dana u kopiji svemirskog broda kako bi se simulirao put na Mars. U petak su napustili kapsulu, poslije uspješno obavljene misije.

Cilj je bio proučiti posljedice izolacije, odsustva dnevne svjetlosti i svježeg vazduha što bi podnosili astronauti koji budu išli na Mars iako nikakva ekspedicija na ovu planetu nije predviđena u narednih 20 godina.

Bonus video: