Ribar pronašao splav sa mašinom za bušenje morskog dna

Prema odredbama pomorskih zakona, Jončić ima pravo na splav jer ga je našao napuštenog u međunarodnim vodama
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 16:46h

Manji poliuretanski splav na kome je instalirana mašina za bušenje morskog dna, u vlasništvu nikšićke firme „Geotehnika“, a koji je prije dvadesetak dana nakon nevremena, nestao iz zaliva Trašte na Luštici, pronašao je hrvatski ribar Jurica Jončić u međunarodnim vodama Jadrana, na oko 21 milju južno od Komiše na ostrvu Vis.

Predstavnici „Geotehnike“ uputili su se u Hrvatsku da preuzmu izgubljeno plovilo, na koje, prema odredbama pomorskih zakona, Jončić ima pravo jer ga je našao napuštenog u međunarodnim vodama.

Suvlasnik „Geotehnike“ Vukašin Gredić rekao je za Radio Tivat da je tokom izvođenja radova mašinom na Luštici, prije dvadesetak dana, postrojenje koje je instalirano na laganom pontonu dimenzija pet puta šest metara, nošeno jakim jugom, otkačilo se sa sidra i otplutalo u nepoznatom pravcu.

"Angažovali smo ronioce, čak i helikopter iz Podgorice. Zbog nevremena helikopter nije mogao poletjeti isti dan. Pretražili smo bezuspješno skoro svaki pedalj naše obale od Ade Bojane do Mamule. Nakon toga smo digli ruke od pretrage jer smo mislili da je mašina potonula. Nepotopljivi splav je izgrađen od poliuretana i lagan je, pa su ga zbog toga morske struje brzo nosile", rekao je Gredić.

Inače, na „odbjeglom” splavu se nalazio i pojas za spasavanje koji pripada gliboderu PB-11 “Dejan” specijalizovane hidrograđevinske firme „YU Briv” iz Kotora, pa su preko tog traga, hrvatski ribari stupili u kontakt sa vlasnikom „Yu Briva” Vojom Bujkovićem koji je onda pozvao Nikšićane iz „Geotehnike” i obavijestio ih o pronalasku njihovog plovila na pučini Jadrana.

Bonus video: