Ne brinite za krizu, kuću uvijek možete napraviti od plastičnih flaša

Alfredo Santa Kruz je uspio da preživi ekonomski sunovrat Argentine 2001. sakupljajući otpada kojeg bi mogao da proda, kako bi mogao da prehrani porodicu
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 11:45h

Argentinac koji je napravio kuću od plastičnih flaša toliko je uspješan da sada podučava druge kako da učine isto.

Alfredo Santa Kruz je uspio da preživi ekonomski sunovrat Argentine 2001. sakupljajući otpada kojeg bi mogao da proda, kako bi mogao da prehrani porodicu.

Danas ima kuću koja je (uglavnom) napravljena od plastičnih flaša i uspješno podučava druge kako da naprave nešto slično, što je njegov novi način da zaradi za život.

Do sada je, kako kaže za BBC, obučio oko 20.000 ljudi. Časove njegove tehnike gradnje su uglavnom proši mladi ljudi i oni koji su na čelu zajednica.

Osim kuće za stanovanje, Kruz je napravio i kuću za igru, namijenjenu djeci.

Polaznike obučava i kako da naprave stepenice, koje su takođe od flaša ispunjenih pijeskom.

Od flaša je napravljen i namještaj, tako da posjetioci mogu da uživaju sjedeći u plastičnim foteljama i ležeći u plastičnom krevetu.

Zidovi kuće su napravljeni od 1.200 plastičnih flaša, krov čini 1.300 pakovanja tetrapak mlijeka, 140 omota kompakt diskova za prozore i vrata, 120 plastičnih flaša je iskorišteno za fotelje i 200 flaša za krevete.

Alfredo Santa Kruz ima konkurenciju i u našem najbližem okruženju, pa ako "dođe voda do poda", savjet o načinu gradnje možete potražiti u Srbiji.

Bonus video: