Uz pomoć Sunca napravljen led u pustinji

Umjetnik Ap Verhegen želio je da pokaže svima da je nešto što izgleda nemoguće u stvari moguće: napravio je led u pustinji. On je u svojoj laboratoriji u blizini Haga osmislio instalaciju kojom se vlaga u pustinji pretvara u led.
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 16:17h

Pretvaranje vlage iz vazduha vrši se bez obzira na visinu temperature, a sljedeće godine testiraće je u nekoj od pustinjskih Afričkih zemalja na sjeveru.

Konstrukcija ima oblik lista i zauzima oko 200 metara kvadratnih. Na njoj se nalaze solarni paneli, a ispod nje kondenzatori za hlađenje koji upijaju vlagu vazduha u pustinji i, čak i kada je najtoplije, stvaraju led u unutrašnjem dijelu ove konstrukcije.

Konstrukcija ovog umjetnika bi trebalo da podstakne druge da inovativnim rješenjima odgovore na globalno zagrijevanje i promjenu klime.

" Dao sam im inspiraciju. Sad oni treba da smisle kako dalje.. Napraviti led u pustinji predstavlja pomjeranje granica i otvaranje nekog novog svijeta", kaže Verhegen.

Verhegenova skulptura je za sada samo serija grafikona i skica u njegovoj laboratoriji u gradiću u blizini Haga. On je testirao uz pomoć fena koji je simulirao povjetarac u pustinji i osvježivača prostorije koji je obezbjeđivao odgovarajuću vlagu.

Jedna kompanija koja proizvodi frižidere i pravi klizališta je odlučila da u pustinji testira njegove principe pravljenja leda. Test bi trebalo da bude sporveden sljedeće godine u jedoj od Afričkih zemalja na sjeveru, a tek nakon toga će početi izgradnja ove masivne skulpture.

" Verhegenovo djelo je na raskrsnici umjetnosti i nauke. To je nevjerovatno, veoma neobično i uzbudljivo. Projekat pokazuje da u potpuno beznadežnim područjima možete proizvoditi nadu. Za sve postoje rješenja, a sve zavisi od ljudskog razmišljanja", kaže naučnik Andreas Skolosi-Nagi, rektor na UNESKO Institutu za obrazovanje o vodi.

Malo je vjerovatno, međutim, da će se ova ideja uskoro razviti do tog nivoa kako bi obezbijedila vodu svim suvim područijima u svijetu.

Bonus video: