Svijetu prijeti treći svjetski rat - zbog nedostatka žena!

U svijetu "nedostaje" čak 160 miliona žena kao rezultat tradicionalnog preferiranja sinova, smanjene plodnosti i dostupnosti pilula za prenatalnu kontracepciju
0 komentar(a)
žena, globus, Foto: Shutterstock.com
žena, globus, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.10.2011. 07:31h

Od ponedjeljka će na svijetu živjeti tačno sedam milijardi ljudi, a francuski demograf Kristo Žilmoto upozorava da će život na zemlji postati nesiguran zbog agresivnih neženja koji će se boriti za mlade.

Taj "trend" mogao bi posebno da pogoditi države kao što su Indija i Kina, u kojima roditelji biraju pol djeteta i pritom često djevojčice abortiraju ili čak ubijaju odmah po rođenju, stoga mnogi upozoravaju da će problem manjka punoljetnih žena tokom narednih 50 godina biti jednako velik problem kao i klimatske promjene, piše AFP.

"Ne samo da će se ti muškarci ženiti stariji, već će biti i mnogo više neženja. To će biti vrlo bitna promjena u državama gdje svako želi da se vjenča", kaže Žilmoto.

Prirodnim se smatra da se na svakih 104 do 106 muškaraca rodi 100 žena, a svako bitno odstupanje od tih brojki pripisuje se nekim drugim neprirodnim faktorima.

Demografi tvrde kako u ovom trenutku u svijetu "nedostaje" čak 160 miliona žena kao rezultat tradicionalnog preferiranja sinova, smanjene plodnosti i dostupnosti pilula za prenatalnu kontracepciju

Demografi tvrde kako u ovom trenutku u svijetu "nedostaje" čak 160 miliona žena kao rezultat tradicionalnog preferiranja sinova, smanjene plodnosti i dostupnosti pilula za prenatalnu kontracepciju. Procjenjuje se da se u Indiji svake godine oko pola miliona žena podvrgne abortusu zbog činjenice da nose žensku djecu.

Uz sva nagađanja, mnogi navode i da će u takvom sistemu manjka žena doći do poliandrije, kada žena može da ima više zakonitih muškaraca, ali i procvata seksualnog turizma. Pesimisti tvrde da će to dovesti do strašnog scenarija u kojem će u takvim državama porasti broj "seksualnih predatora".

Isto tako, politolozi Valeri Hadson i Andrea den Boer smatraju da će azijske države sa previše muškaraca predstavljati sigurnosnu prijetnju za zapadne države.

"Države sa nesrazmjernim odnosom između polova mogu da budu vođene samo autoritarno uz suzbijanje nasilja "kod kuće" i izvoza u inostranstvo kroz kolonizaciju i rat", tvrde one.

Bonus video: