Princ Čarls se nikada nije sam svukao, to radi troje sluga

Osoblje je sastavilo spisak najmilijih i najomraženijih članova porodice, na kojem nema kraljice, uz objašnjenje da je ona van konkurencije
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 17:20h

Brajan Hej, koji već 40 godina pomno prati život britanske kraljevske porodice, objavio je knjigu njenih tajni od kojih najzanimljivije prenosi “Dejli mejl”.

Počasni toalet papir

Barak Obama i njegova supruga Mišel imali su čast na sopstvenoj koži da osjete pravi kraljevski tretman. Domaćini su se toliko potrudili da se osjećaju kao kod kuće da su istražili koja im je omiljena vrsta toalet papira, u kakvoj posteljini spavaju i koje cvijeće najviše vole.

Stare haljine garderoberki

Elizabeta II iznošene haljine daje isključivo garderoberki, koja može da ih nosi ili proda. Jedini uslov je da se uklone sve etikete kako kasnije ne bi mogla biti indetifikovana.

Ko skida princa

Vjerovali ili ne, princ Čarls nikada se nije sam svukao. Za to su zadužena čak tri sobara koji se brinu o njegovoj odjeći, posebno kravatama i pertlama. Kad ima više obaveza, sluga mu u automobil stavi nekoliko kravata, a promijeni ih i do pet dnevno. Sobari peglaju njegove vezica, i to kad god se izuje.

Top lista

Osoblje je sastavilo spisak najmilijih i najomraženijih članova porodice, na kojem nema kraljice, uz objašnjenje da je ona van konkurencije.

Najdraži je princ Filip, opisan kao ljubazan i veoma prisan sa slugama. Pri vrhu liste omiljenih je pokojna princeza Margaret, koja je svakog Božića svoje osoblje vodila u skupi restoran, a supruzi kuvara platila operaciju u privatnoj klinici. Sitničavi princ Čarls je pri dnu liste, dok je tvrdoglavi Edvard, najmlađi sin Elizabete II najomraženiji.

Ko je ko

U pet rezidencija radi 1.200 ljudi. Među njima su glavna kafe kuvarica, momak koji svakog dana mijenja crni podmetač na kraljičinom pisaćem stolu, kako se ne bi moglo dešifrovati šta je pisala. U Bakingemskoj palati stalno je zaposleno 399 ljudi, a u dvorskoj kuhinji se priprema 600 obroka dnevno. Samo 10 sluga dolazi u kontakt sa kraljicom. Dvorske sluge ne smiju biti niže od 172 centimetra. Moraju biti vitki da bi mogli da obuku livreje koje koštaju 2.000 funti i zbog toga se nasljeđuju kad god je moguće.

Povlastice

Nisu previše plaćeni, ali imaju pristup u sedam elitnih sportskih i društvenih klubova. Mogu koristiti bazen u Bakingemu, sve dok se ne pojavi neko od plemstva.

Najbolje preporuke

Nakon tri godine rada u Bakingemskoj palati, jedan sluga je postao lični batler američkog milijardera. Dobio je platu od 75 hiljada dolara godišnje, a kuću i dva auta na korištenje.

Najveća plata na dvoru

Čuvar kraljevskog novčanika, Alan Rejd, zarađuje 180.000 funti godišnje. Njegov je zadatak briga o kraljičinim finansijama i jedini na svijetu zna sve o njenoj imovini.

Uske pantalone

Povodom kraljičine rođendanske parade, grof je morao da obuče preuske jahaće pantalone. Sluge su ih iznutra posule dječjim puderom i uz mnogo muke uspjele da mu ih navuku. U njima nije mogao da sjedi niti da ode u toalet.

Svake godine kraljica odabere damu plave krvi koja će je pratiti na putovanju. Za to nije plaćena, ali dobije naknadu troškova

Ponuda koja se ne odbija

Svake godine kraljica odabere damu plave krvi koja će je pratiti na putovanju. Za to nije plaćena, ali dobije naknadu troškova. Njena uloga je da tokom puta diskretno šapne domaćinu koja jela ne odgovaraju kraljevskom želucu, da se pobrine za posebne toalete i još mnogo neophodnih sitnica. Još nijedna gospođa nije odbila taj posao.

Sikteruša

Kraljevska porodica mrzi kada zloupotrijebite njeno gostoprimstvo i zadržite se predugo. Tada zvone batleru i pitaju ga je li stigao automobil. On nestaje i vraća se za tren objavljujući da vozilo tog i tog čeka. Domaćin ustaje i zahvaljuje se na posjeti.

Kraljevska nervoza

Članovi kraljevske porodice se najviše iznerviraju, ako ih pozovete u prodavnicu, fabriku ili galeriju, a onda usput kažete da ste ranije zvali drugog predstavnika dvora, koji se nije odazvao. Mnogi su bili ljubomorni na princezu Dajanu jer je najčešće pozivana.

Stanovnici Bakingemske palate nazivaju je kućom, ali ne i domom

Kuća, ne dom

Stanovnici Bakingemske palate nazivaju je kućom, ali ne i domom. To je uveo kraljičin djeda Džordž V koji je svojevremeno kazao: “Sandringem (privatni posjed Tudorovih u Norfolku) je moj dom. Bakingem je samo kuća”.

Duh iz parka

Persijski šah posjetio je Bakingem 1873. Sluga, koji je morao da dežura pred njegovom spavaćom sobom, zaspao je. Šah je naredio da ga izmlate, od čega je ovaj umro. Navodno je sahranjen na ivici kraljevskog parka, gdje po predanju cvijeće više ne uspijeva. Pojedine sluge tvrde da duh šahovog sobara još šeta hodnicima, a neki se kunu da su ga čuli.

Bonus video: