Vječna ljubav: Arheolozi u Italiji pronašli skelete muškarca i žene koji se drže za ruke

"Ovo je vrlo rijetka i dirljiva scena. Većina nas vjeruje da žena zaljubljeno gleda svog muškarca", rekao je jedan od istraživača
64 pregleda 0 komentar(a)
zaljubljeni, skelet, Modena, Foto: Europics
zaljubljeni, skelet, Modena, Foto: Europics
Ažurirano: 23.10.2011. 15:25h

Dok su se pripremali za obnovu palate u italijanskom gradu Modeni, radnici su sasvim slučajno otkrili grobnicu u kojoj su pronašli skelete muškarca i žene, koji se drže za ruke.

Arheolozi koji su nakon toga detaljno proučili to dirljivo nalazište vjeruju da je zaljubljeni par zakopan prije više od 1.500 godina unutar zidova palate, zbog čega vjeruju da je riječ o pripadnicima neke plemićke porodice iz posljednjih dana Rimskog carstva.

"Ovo je vrlo rijetka i dirljiva scena. Većina nas vjeruje da žena zaljubljeno gleda svog muškarca", rekao je jedan od istraživača.

Pretpostavlja se da je zaljubljeni par sahranjen u 5. ili 6. vijeku nove ere.

"Vjerujemo da su originalno pokopani tako da im lica gledaju jedno prema drugom, ali da se muškarcu glava pomjerila nakon smrti, što zaključujemo prema položaju kičme", kaže arheolog Donato Labate.

Nakon što ih pažljivo iskopaju, tim antropologa sa Univerziteta u Bolonji će pokušati da u laboratoriji utvrdi njihovu starost, povezanost i uzrok smrti.

"U antičkim vremenima istovremena smrt članova porodice je bila relativno česta pojava, budući da su svijetom neprestano harale brojne epidemije i bolesti, poput one crne kuge, koje bi redovno pokosile i cijele porodice", rekla je Kristina Kilgrove, antropolog sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

"Onaj ko je zakapao ovo dvoje ljudi očigledno je smatrao da je njihova ljubav jednako važna u smrti, kao što je to bila tokom života", zaključuje Kristina.

Bonus video: