PORTRET JEDNE IKONE

"Isplivale" fotografije povrijeđene Merlin Monro: Štake, štikle, i osmijeh

Mnoge fotografije sa seta su uništene, a one koje su „isplivale“ su, uglavnom, dorađivane
179 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 07:17h

Izgledati otmeno sa nogom u gipsu i štakama?! To može samo Merlin Monro!

Slavna Merlinka je davne 1953. godine pozirala u ne baš uobičajenom izdanju: crni bikini, štake, savršena šminka, na jednoj nozi gips, na drugoj visoke potpetice.

Pobjeđuje bol, i kao trofej „podiže“ svoj čuveni osmijeh.

Fotografije koje gledate su napravljene 1953. za magazine Luk (Look). Ipak, samo tri su se našle na stranama časopisa. Preostale slike, mala remek-djela Kanađanina Džona Vačona, nijesu bile dostupne javnosti. Do danas.

Vačon je, igrom slučaja, dobio priliku da fotografiše slavnu plavušu dok se oporavljala od povrede. Kanađanin je imao sreće jer se na jednoj od fotografija našao i bejzbol igrač Džo Dimađo, Merlinkin tadašnji momak, kasnije suprug, sa kojim se glumica rijetko slikala.

Merlin sa Dimađom

Kako piše britanski Dejli mejl, mnoge fotografije sa seta su uništene, a one koje su „isplivale“ su, uglavnom, dorađivane.

Ton je pažljivo kalibrisan, a svi nedostaci su uklonjeni.

Kris Kaping, predsjednik Publikacije iz Dovera je kazao:

“Radili smo sa foto-istraživačem Ejmi Pastan na jednom drugom projektu, kad nam je otkrila priču o neobičnim fotografijama Merlin Monro. Bili smo oduševljeni! I naravno, iskoristili smo jedinstvenu priliku da čitaocima predstavimo neku drugu, jednako zanimljivu, stranu slavne glumice.”

Inače, Merlin je nakon povrede članka odlučila da na nedjelju dana prekine sa snimanjima. Vrijeme je provodila u nacionalnom parku Banf, oko 200 kilometara od Kalgarija (Alberta), gdje su i nastale Vačonove fotografije.

Galerija