Glumica Sjuzan Sarandon podigla prašinu: Papa je nacista

Sarandonova je ovom izjavom izazvala kritike katoličkih i jevrejskih organizacija, kao i kolege koji je sa njom radio intervju, na šta je ona ponovila svoju izjavu
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 15:04h

Američka glumica Sjuzan Sarandon, nazvala je papu Benedikta XVI nacistom tokom javne diskusije na filmskom festivalu u Njujorku.

Glumica, koja je 1995. dobila Oskara za ulogu u filmu "Mrtav čovek hoda" koji se bavi problemom smrtne kazne, u intervjuu kolegi Bobu Balabanu rekla je da je primjerak knjige po kojoj je film rađen poslala papi.

"Posljednjem papi, ne ovom nacisti sada", objasnila je ona.

Sarandonova je ovom izjavom izazvala kritike katoličkih i jevrejskih organizacija, kao i kolege koji je sa njom radio intervju, na šta je ona ponovila svoju izjavu.

Organizacija "Katolička liga za verska i građanska prava" je komentare Suzan Sarandon nazvala "nakaradnim" i ocijenila da je njeno "neznanje namjerno". Agent Oskarovke nije želeo da komentariše njenu izjavu.

Sjuzan Sarandon je poznata po pružanju podrške raznim organizacijama za borbu protiv gladi i side, protivila se pokretanju vojne akcije na Irak, a imenovana je za ambasadora dobre volje UNICEF-a 1999. godine.

Papa Benedikt XVI je kao tinejdžer bio član Hitlerove omladine (Hitler Jugend).

Bonus video: