Sve je spremno za svemirski turizam

Britanski milijarder je prije skoro godinu dana proslavio dovršavanje radova na izgradnji piste svoje kompanija Virdžin galaktik. Sada su dovršeni i kosmodrom i svemirski brod, a kompanija trenutno radi na raketnim testovima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 08:56h

Britanski milijarder Ričard Branson, vlasnik svjetskog brenda Virgin, svečano je predstavio svoj kosmodrom u pustinji na jugu Novog Meksika sa kojeg bi 2013. trebalo da krenu prvi komercijalni letovi u svemir.

Branson je na svemirskom terminalu-hangaru otvorio šampanjac u društvu guvernerke Novog Meksika Suzane Martinez , astronauta Baza Oldrina i velikog broja kandidata za putovanje u kosmos.

Britanski milijarder je prije skoro godinu dana proslavio dovršavanje radova na izgradnji piste svoje kompanija Virdžin galaktik (Virgin Galactic). Sada su dovršeni i kosmodrom i svemirski brod, a kompanija trenutno radi na raketnim testovima.

Branson je kazao da će test letovi biti okončani do kraja 2012. i da će u svemir potom krenuti prvi putnici.

Više od 450 ljudi već je kupilo karte za putovanje Virdžin galaktikom. Let od 2,5 sata, uz pet minuta bestežinskog stanja i pogled na Zemlju iz svemira, košta 200.000 dolara. Među prvim putnicima biće sam Branson i njegovo dvoje djece.

Izgradnja kosmodroma koštala je 209 miliona dolara. Pista je dugačka 3,2 kilometara. Površina terminala i hangara je 10.233 kvadratna metra.

Komercijalni saobraćaj počeće kada kompanija dobije dozvolu Federalne administracije za avionski saobraćaj. NASA je sa Virdžin galaktikom potpisala 4,5 miliona dolara vrijedan ugovor o tri istraživačka čarter leta.

Bonus video: