kontrolisani odmor

Pilot spavao za komandama, dok je avion bio na visini od 11.000 metara

Fotografija je napravljena u avgustu na letu od Dubaija do Hongkonga, a vidi se pilot Erbasa A430 kako spava na svom sjedištu postavljenom u horizontalni položaj
0 komentar(a)
pilot, avion, san, Foto: Shutterstock.com
pilot, avion, san, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.02.2019. 18:05h

Aviokompanija Ketej pacifik iz Hongkonga saopštila je da je pokrenuta istraga zbog toga što je jedan pilot snimljen kako spava za komandama Erbasa, koji se tada nalazi na visini od 11.000 metara.

Fotografiju je napravio kopilot i ona se pojavila u lokalnim novinama. Iako je lice pilota bilo zamagljeno, u kompaniji su prepoznali o kome se radi.

Disciplinski postupak poveden je i protiv i pilota i protiv kopilota, koji je prekršio pravilnik, jer je fotografisanje u kokpitu strogo zabranjeno.

U saopštenju kompanije navodi se da je fotografija napravljena u avgustu na letu od Dubaija do Hongkonga, a vidi se pilot Erbasa A430 kako spava na svom sjedištu postavljenom u horizontalni položaj.

Kompanija je navela da pilot najvjerovatnije nije napravio prekršaj, jer je kapetanu za vrijeme dugih letova u izuzetnim slučajevima dozvoljen takozvani "kontrolisani odmor".

"Ovdje se radi o kontrolisanom odmoru i to se dešava u pilotskim kabinama svih aviona mnogih najboljih kompanija svijeta. Ketej pacifik dozvoljava da jedan od dvojice pilota na dugim letovima napravi predah", izjavila je predstavnica za štampu te kompanije, prenosi DPA.