Njemačka dizajnerka pravi zdrave haljine - od mlijeka

Mliječna vlakna je počela da unosi u svoju novu kolekciju, ali u budućnosti planira da pravi garderobu isključivo od mliječnih vlakana
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2011. 15:26h

Mlada dizajnerka iz njemačkog Hanovera unijela je revoluciju u visoku modu dizajnirajući odjeću od sastojka kojeg uvijek ima u frižideru - mlijeka.

Anke Domaske, 28-godišnja dizajnerka, razvila je materijal koji naziva QMilch, napravljen od visoke koncentracije mliječnih proteina caseina, što je prvo vlakno koje je napravio čovjek potpuno bez hemikalija.

"Pod rukom je meko kao svila i nema nikakav miris. Taj materijal se pere kao bilo koji drugi", rekla je Domaske za Rojters.

Tkanine od mlijeka se prave još od 1930. godine, ali se proizvode na neekološki način uz mnogo hemikalija. Zato je QMilch nešto revolucionarno.

Njene kreacije vole Miša Barton i Ešli Simpson, mliječna vlakna je počela da unosi u svoju novu kolekciju, ali u budućnosti planira da pravi garderobu isključivo od mliječnih vlakana.

Tkanine od mlijeka se prave još od 1930. godine, ali se proizvode na neekološki način uz mnogo hemikalija. Zato je QMilch nešto revolucionarno.

Casein se dobije iz mlijeka u prahu, pa se zagrije u mašini koja ga sjedini sa ostalim prirodnim sastojcima. Vlakna dolaze u nitima, pa se dalje predu na rotirajućoj mašini.

Domaske tvrdi da joj je potrebno oko šest litara mlijeka za jednu haljinu koja košta od 150 do 200 eura.

Bonus video: