Majkl Mur objavio memoare

"Što se moglo dogoditi tokom zadnjih trideset godina, pa da pomislimo kako radimo nešto dobro stvarajući društvo koje proizvodi toliko bijede?", upitao se Mur
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2011. 09:41h

Glavni amfiteatar Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu, ukrašen slikama koje simbolizuju moral, vjeru i patriotizam, pružio je u subotu adekvatnu scenografiju za predavanje Majkla Mura o "smrtnom grijehu pohlepe" koji, po njemu, nagriza Amerikance.

Američki reditelj predstavio je svoje najnovije djelo, memoare "Here comes Trouble" (Stižu problemi), pred brojnom publikom, koju su mahom činili studenti elitnog jezuitskog univerziteta, utemeljenog 1789. godine.

"Mi, Amerikanci, dopustili smo jednoj maloj grupi osoba da postanu stručnjaci za jedan od sedam smrtnih grijeha", kazao je on. "A taj grijeh je, naravno, pohlepa".

60-ih i 70-ih, objašnjava Mur, bogati su plaćali visoke poreze ali su živjeli vrlo udobno, dok su manje bogati imali stan, besplatno obrazovanje i sigurnost zapošljenja

Šezdesetih i sedamdesetih godina, objašnjava Mur, uzevši za primjer vlastito djetinjstvo u Flintu, gradu u američkoj saveznoj državi Mičigen, poznatoj po automobilskoj industriji, bogati su plaćali visoke poreze ali su živjeli vrlo udobno, dok su manje bogati imali stan, besplatno obrazovanje i sigurnost zapošljenja.

Treba reći da danas više nije tako, tvrdi reditelj filmova "Ludi za oružjem", dobitnik Oscara 2003. godine za najbolji dokumentarni film, i "Fahrenheit 9/11", za koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu 2004. godine.

"Što se moglo dogoditi tokom zadnjih trideset godina, pa da pomislimo kako radimo nešto dobro stvarajući društvo koje proizvodi toliko bijede?", upitao se on, podsjećajući da 46,2 miliona Amerikanaca "živi u siromaštvu".

Bonus video: