Roman Polanski se javno izvinio ženi koju je silovao kada je imala 13 godina

Ona je dvostruka žrtva – moja žrtva i žrtva medija. Svi griješe i ja sam napravio neke greške zbog kojih mi je jako žao, kazao je Polanski
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 08:27h

Režiser Roman Polanski, koji je 1978. godine pobjegao iz SAD-a nakon što je osumnjičen za seksualno uznemiravanje, prvi put se javno izvinio žrtvi. Polanski se izvinio Samanti Gejmer, ženi koju je zlostavljao kada je imala 13 godina.

U filmu Lorana Buzroa o životu poznatog francusko-poljskog režisera, Polanski je rekao da mu je žao zbog svojih grešaka.

"Ona je dvostruka žrtva – moja žrtva i žrtva medija. Svi griješe i ja sam napravio neke greške zbog kojih mi je jako žao", izjavio je režiser u filmu koncipiranom u obliku jednog dugačkog razgovora.

Film "Roman Polanski: Filmski memoari” premijerno je prikazan na Ciriškom filmskom festivalu, a Polanskom je tom prilikom uručena i Nagrada za životno djelu koju prije dvije godine nije mogao da primi jer je bio uhapšen na putu prema festivalu.

Amerika je tada zatražila njegovo izručenje, ali je Švajcarska to tada odbila. Polanski je poslije priznao nezakoniti seksualni odnos sa maloljetnim modelom kako bi izbjegao da mu se sudi za silovanje.

Kasnije se čak nagodio sa Gejmer i isplatio joj pola miliona dolara odštete, a ona je 2009. godine tražila da sud odbaci optužbe protiv njega.

Ali, kako se režiser još nalazi na Interpolovoj potjernici u 188 država, Polanski se može slobodno kretati samo po Švajcarskoj, Poljskoj i Francuskoj.

Bonus video: