Kako isporučiti poštu u gradu bez imena ulica i brojeva

Svake godine u Kabulu nikne novih nekoliko stotina ulica i kuća, a Pošta Avganistana još uvijek nije u potpunosti razvila i primijenila sistem poštanskih brojeva, piše "BBC"
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 08:51h

U avganistanskoj prijestonici Kabulu, gradu sa više od četiri miliona stanovnika, svega nekoliko ulica imaju imena i brojeve, što posao poštara čini pravom avanturom probijanja kroz gradski lavirint, kako bi se pronašla željena adresa.

Dodatni problem je što svake godine u Kabulu nikne novih nekoliko stotina ulica i kuća, a Pošta Avganistana još uvijek nije u potpunosti razvila i primijenila sistem poštanskih brojeva, iako je ta zemlja članica Svjetske poštanske unije (UPU) od 1928. godine, piše "BBC".

Novinar tog britanskog medija proveo je jedan dan sa lokalnim poštarom, te je bio u mogućnosti da u jednom distributivnom centru vidi više od 30 privatnih i zvaničnih pisama, sa neodređenim smjernicama, koje je trebalo isporučiti na tačne adrese.

Na jednom, koje je bilo poslato iz SAD, prosto je pisalo: "Hamid Džan, pored palate Darul-Aman", dok je na drugom bilo navedeno ime primaoca, a kao adresa - "u okolini Aladinove škole".

"Adresa onog kome se pismo šalje je uvijek neprecizna. Oni pišu adrese kao da sam ja prijatelj sa onim kome je pismo namijenjeno", kaže Ahmad Omid, koji više od dvije godine radi za Poštu Avganistana i dodaje da mu ponekad treba nekoliko sati da isporuči samo jedno pismo.

Omid navodi da je presudno u pronalaženju prave adrese lično znanje i pomoć lokalnog stanovništva. Teškoće stvara i činjenica da Kabul nema nijednu zvaničnu mapu grada, što i običnim ljudima otežava pronalaženje željene adrese.

"Uvijek je teško da se pronađe neko mjesto u Kabulu, morate da se oslanjate na pomoć lokalaca", kaže šefica jedne kulturne organizacije koju finansira francuska ambasada u Kabulu.

"Kada idem negdje gdje mi je potrebno pola sata da stignem, u startu odredim sat vremena u tu svrhu: pola sata da stignem i pola sata da uz pomoć lokalaca pronađem to mjesto. Zabavno je, na ovaj način upoznate mnogo Avganistanaca", navodi ona.

Galerija

Bonus video: