Danci uvode "porez na gojenje": Skuplje grickalice, čokolade...

Ovo je prvi porez na gojenje ikad. Biće vrlo zanimljivo pratiti kako će se stvari odvijati
0 komentar(a)
debljina, gojaznost, Foto: Shutterstock.com
debljina, gojaznost, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.09.2011. 08:08h

Danska postaje prva zemlja u svijetu koja uvodi "porez na gojenje". Danci su zabrinuti zbog rastuće stope pretilosti među svojom populacijom, stoga su se odlučili na dodatno oporezivanje proizvoda koji uzrokuju gojenje.

Danci će tako od naredne subote skuplje plaćati maslac, grickalice, čokolade... Vjeruje se da će se konzumacija štetnih namirnica na taj način smanjiti za desetak odsto godišnje. Osim na zdravlje stanovnika, "porez na gojenje" će imati pozitivan utjicaj i na državnu kasu: Godišnje će se tim porezom prikupiti 2,2 milijarde danskih kruna, odnosno oko 300 miliona eura.

"Ovo je prvi porez na gojenje ikad. Biće vrlo zanimljivo pratiti kako će se stvari odvijati. Nikad do sada nismo imali ovakav primjer", izjavio je za britanski Daily Telegraph Majk Rajer, direktor Centra za promociju zdravlja Univerziteta u Oksfordu.

Za očekivati je da će "porez na gojenje" u Danskoj podstaći i Engleze na sličnu inicijativu, s obzirom da Velika Britanija ima najviše pretilog stanovništva u Evropi.

Bonus video: