LOVCI NA BLAGO

Pronađen potopljeni brod sa 200 tona srebra

Olupina broda koji je prevozio 200 tona srebra vrijednog otprilike 150 miliona dolara pronađen je u Atlantiku. Radi se o najvećem potopljenom blagu do sada otkrivenom u moru.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2011. 17:47h

Britanski teretni brod potonuo je u napadu njemačke podmornice 1941. godine, a pronašla ga je američka istraživačka kompanija "Odyssey Marine". Kompanija kojoj se posrećilo će zadržati 80 posto vrijednosti tereta kako i piše u njihovom ugovoru s Ministarstvom saobraćaja Velike Britanije.

BBC prenosi da je samo jedna osoba od 85-člane posade preživjela torpediranje na putu prema Irskoj. Brod se vraćao u Britaniju iz Indije kada je u sred oluje ostao bez goriva. Pokušali su da se spasu u luci Galvej, ali ih je uočila i napala njemačka podmornica.

Bježeći čamcima za spašavanje, tri člana posade su preživjela ovaj napad. Ali, dok su došli do obala Korvola, dvije nedjelje kasnije, dvojica su preminula.

Olupina broda pronađena je ljetos sonarom na dubini od 4.700 metara, 300 kilometara od irske obale. Trebalo je neko vrijeme da brod bude identifikovan i da sadržaj koji krije donese ogroman osmijeh na lica lovaca na blago.

Preporučujemo za Vas