Zbog vožnje bez karte kažnjen godinu i po dana zatvora

Sud u Augsburgu u Njemačkoj danas je na godinu i po dana zatvora osudio 29-godišnjeg muškarca kojeg su kontrolori za tri mjeseca 74 puta u javnom prevozu uhvatili da se vozi bez karte.
176 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2011. 14:45h

Prestupnik je u vožnji "na crno" uhvaćen u Augsburgu, Ingolštatu, Trojhtlingenu i Nirnbergu. Na sudu je izjavio da se u svim ovim slučajevima vozio na razgovore u preduzeća u kojima je konkurisao za posao.

Sud nije prihvatio ovakvo obrazloženje, a pošto je prestupnik već ranije bio više puta osuđivan, kazna nije izrečena uslovno.

Početkom ljeta je grupa sudija iz opštinskih sudova u Berlinu tražila da se ponovljena vožnja "na crno" ne tretira više kao krivično djelo, već samo kao prekršaj, kao i da se primaocima socijalne pomoći omogući da besplatno koriste vozila gradskog saobraćaja.

Jer, kako su tada navele sudije, 25 do 30 odsto svih sudskih postupaka otpada na građane uhvaćene u vožnji "na crno", a kada je riječ o procesima maloljetnicima, 15 do 20 odsto.

To, kako je rečeno, u velikoj mjeri opterećuje ionako već poslom zatrpane sudije u mnogim berlinskim sudovima.

Međutim, inicijativa nije naišla na podršku Njemačkog udruženja sudija koje smatra da bi takve izmjene značile "kapitulaciju" pravosuđa pred onima koji ne kupuju kartu za prevoz.

U berlinskom gradskom saobraćajnom preduzeću BVG ističu da se krivična prijava podnosi samo u slučajevima kada neko više od tri puta u kratkom roku bude uhvaćen bez karte.

Prošle godine je u glavnom gradu podnijeto oko 12.000 krivičnih prijava za vožnju "na crno".

BVG procjenjuje da se godišnje obavi barem 30 miliona vožnji bez karte, što je oko 3,5 odsto od broja putnika koje godišnje prevezu berlinski autobusi, tramvaji i podzemna željeznica.

Berlinski sudovi su pretprošle godine izrekli više od 8.500, uglavnom novčanih kazni, ljudima koji su se vozili bez karte. Ali, u berlinskim zatvorima ima i onih koji su, pošto su mnogo puta uhvaćeni bez karte, dospjeli u ćeliju, iako na kraće vrijeme nego danas osuđeni u Augsburgu.

Karta u berlinskom gradskom saobraćaju koja važi 120 minuta košta 2,30 eura, a kazna za uhvaćene u vožnji "na crno" iznosi 40 eura.

Jedan zatvorenički dan poreske platiše u Njemačkoj košta 80 eura po zatvoreniku.

Bonus video: