Četiri dana puzao sa slomljenom nogom kroz pustinju

Rame sam namjestio sam nakon tri minuta. Ali, čim sam ustao, shvatio sam da nešto nije u redu sa mojim gležnjem
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2011. 12:03h

Planinar Amos Vejn Ričards (64) je puzao četiri dana kroz pustinju Juta sa slomljenom nogom kako bi preživio. Nogu je povrijedio dokje išao kanjonom Blue John u nacionalnom parku. Pao je sa visine od tri metra, slomio nogu i iščašio rame.

"Rame sam namjestio sam nakon tri minuta. Ali, čim sam ustao, shvatio sam da nešto nije u redu sa mojim gležnjem. Noga me strašno boljela. Nisam mogao da stojim", opisao je Ričards.

Na put je krenuo inspirisan filmom "127 sati" snimljenom prema istinitoj priči. U filmu planinar kreće sam na put kroz kanjon Blue John. U procijepu mu ruku zgnječi velika stijena. Da bi spasao život, nožićem je amputirao ruku.

U sličnoj situaciji se našao i Amos. Bez signala na mobilnom i sa samo dva proteinska prutića povrijeđen je pokušao da dođe do svog auta. Bočicu je putem napunio kišnicom jer nije imao vode i nastavio je da puzi.

Četiri dana je pratio svoje korake i signal GPS-a, ali do auta nije uspio da dođe. Srećom, našli su ga rendžeri koji su ga spazili iz helikoptera. Potpuno iscrpljenog i dehidriranog prevezli su ga u bolnicu, piše Guardian.

Bonus video: