Haljina sašivena od nacističke zastave s Rajhstaga

Beatris Džekmen je u Drugom svjetskom ratu bila tajni agent, a crvenu haljinu je sašila kako bi imala što da obuče na zabavama koje su se održavale povodom završetka rata
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2011. 17:10h

Beatris Džekmen, heroina iz Drugog svjetskog rata, prodala je unikatnu haljinu koju je prije 66 godina sašila od ogromne nacističke zastave.

Ova stara gospođa je u Drugom svjetskom ratu bila tajni agent, a crvenu haljinu je sašila kako bi imala što da obuče na zabavama koje su se održavale povodom završetka rata.

Zanimljiv je način kako je došla do "materijala" za izradu svoje haljine.

Naime, nakon što su savezničke trupe zbrisale zadnje nacističke odbrambene linije u Berlinu, njen tadašnji vjerenik, koji je takođe bio saveznički vojnik, zastavu je skinuo sa balkona zgrade Rajhstaga.

Beatris je sa zastave makazama uklonila svastiku i ostalo joj je sasvim dovoljno materijala kako bi sašila dugu elegantnu haljinu, koju je jako dugo čuvala u svom ormaru.

No, u 91. godini života Beatris je odlučila da proda haljinu na aukciji i da kupi televizor sa velikim ravnim ekranom, jer joj je posljenjih godina značajno oslabio vid.

Neočekivano, haljina je dostigla cijenu od 2.300 eura.

Heroina iz Drugog svjetskog rata bila je iznenađena cijenom koju je haljina dostigla.

No, svakako se radi o jedinstvenom odjevnom predmetu.

Galerija

Bonus video: