Ser: Asteriks i Obeliks promovišu nacizam

Slika vezanog pjesnika, po Mišelu Seru, neodoljivo evocira riječi nacističkog komandanta Hermana Geringa koji je imao običaj da kaže: "Kada čujem riječ kultura, vadim pištolj"
65 pregleda 0 komentar(a)
Asteriks i Obeliks, Foto: Rmo.nl
Asteriks i Obeliks, Foto: Rmo.nl
Ažurirano: 21.09.2011. 20:48h

Junaci jednog od najpoznatijih francuskih stripova, Asteriks i Obeliks, su nacisti, tvrdi francuski filozof i istoričar Mišel Ser.

U emisiji koju nedjeljom vodi na radiju Frans Inter, Ser je izjavio da popularni likovi, nastali iz pera Renea Iderzoa i Albera Gosinija, predstavljaju otjelotvorenje nacističke doktrine, te da avanture malog Gala glorifikuju fašizam i nacizam.

"Sve se vrti oko osvete, a sukobi se isključivo riješavaju pesnicama. Kao da je fizička snaga rješenje za sve probleme i sva zla. Isključiva upotreba fizičke snage je znak varvarstva i divljaštva", objašnjava Ser.

Stalno posezanje za magičnim napitkom, smatra francuski filozof, podstiče na dopingovanje kao način da se postigne cilj.

"Ovim albumima stvarate poklonike upotrebe sile, droge i neprijatelja kulture. Oni predstavljaju pohvalu fašizma i nacizma", zaključuje Ser

"Taj magični napitak je zapravo droga, neka vrsta dopinga koji pojedini sportisti zloupotrebljavaju i od kojeg mogu i da umru", kaže Ser, navodeći da takav podsticaj nikako ne može da bude pedagoški.

U odbrani svoje teorije, Ser ukazuje i na sudbinu seoskog barda Harmoniksa kojeg na kraju svake priče vezuju za drvo, kako ne bi svojim pjevanjem remetio slavlje.

Slika vezanog pjesnika, po njemu, neodoljivo evocira riječi nacističkog komandanta Hermana Geringa koji je imao običaj da kaže: "Kada čujem riječ kultura, vadim pištolj".

"Ovim albumima stvarate poklonike upotrebe sile, droge i neprijatelja kulture. Oni predstavljaju pohvalu fašizma i nacizma", zaključuje Ser.

Bonus video: