Odbili da nastupe pred publikom koja je rasno podijeljena

Potpisan 24. marta 1965. godine, ugovor je, osim klauzule o segregaciji, zahtijevao i zaštitu najmanje 150 policajaca, kao i platformu za bubnjara Ringo Stara
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2011. 10:45h

Ugovor koji su Bitlsi potpisali za jedan koncert u Kaliforniji 1965. godine i koji će se uskoro naći na aukciji, otkriva da je čuvena četvorka čvrsto podržavala tadašnji građanski pokret i odbila da pjeva pred publikom koja je bila podijeljena na crne i bijele.

Ugovor, koji je potpisao menadžer grupe Brajan Epstin navodi da oni neće svirati pred podijeljenom publikom na koncertu 31. avgusta u Dali Sitiju.

Zvaničnici Džeksonvila popustili su i dozvolili miješanje publike, nakon čega je i bend izašao na scenu

Taj ugovor će se 20. septembra naći na aukciji u Los Anđelesu, prenio je Rojters.

Bitlsi su svoj stav o građanskim pravima prvi put iznijeli javno još 1964. godine, tokom svoje prve američke turneje, kada su odbili da sviraju na koncertu na Floridi gdje je publika bila podijeljena. Zvaničnici Džeksonvila popustili su i dozvolili miješanje publike, nakon čega je i bend izašao na scenu.

Koncert u Dali Sitiju bio je dio treće velike turneje neprevaziđenog liverpulskog muzičkog sastava po Sjedinjenim Državama. Potpisan 24. marta 1965. godine, ugovor je, osim klauzule o segregaciji, zahtijevao i zaštitu najmanje 150 policajaca, kao i platformu za bubnjara Ringo Stara.

Procjenjuje se da će na aukciji ugovor dostići cijenu između 3.000 i 5.000 američkih dolara.

Galerija

Bonus video: