Otkrivena nova vrsta delfina

"Ono što je još nevjerovatnije jeste to da su nam cijelo vrijeme bili tu, pred nosom, u zalivu Port Filip i u Gipslend Lejksu, u državi Viktorija", izjavila je Kejt Čarlton-Rob
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 12:35h

Australijska naučnica otkrila je u vodama kod Melburna koloniju delfina koja pripada vrsti koju do sada niko nije opisao, prenosi AFP.

Kolonija broji oko 150 delfina, izjavila je Kejt Čarlton-Rob sa Univerziteta Mounaš koja je proučavala dobre delfine (tursiops truncatus), ali je upoređivanjem lobanja, DNK podataka i određenih fizičkih karakteristika otkrila da se radi o novoj vrsti.

Novi delfini su nazvani "turciops australis", ali će biti poznati pod nazivom "Burrunan"

Nove je delfine nazvala "turciops australis", ali će biti poznati pod nazivom "Burrunan", što predstavlja aboridžinski naziv za veliku životinju iz porodice morskih prasadi.

"Ovo je nevjerovatno i fascinantno otkriće jer su od kraja 19. vijeka otkrivene i opisane tri vrste delfina", rekla je Čarlton-Rob.

Ono što je još nevjerovatnije, dodala je, jeste to da su nam cijelo vrijeme bili tu, pred nosom, u zalivu Port Filip i u Gipslend Lejksu, u državi Viktorija.

Bonus video: