Bosanac za "siću" kupio sliku koja vrijedi milione

Nisam znao ko je autor, ali kada sam došao kući i vidio potpis na poleđini slike, uključio sam internet i šokirao se vidjevši da je to što sam kupio za nekoliko eura vrijedno milione", rekao je ovaj sretni ljubitelj slikarstva.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 16:55h

Državljanin BiH je sasvim slučajno na buvljaku u Njemačkoj, gdje živi i radi, kupio sliku koja bi mogla da vrijedi milione eura, javlja Dnevni avaz.

Muškarac, koji želi ostati anoniman, kaže da se šokirao kad je na poleđini slike vidio potpis Egona Šilea, poznatog austrijskog slikara. Sudeći po motivu i signaturi na poleđini, djelo je vjerojatno nastalo u ranijem periodu umjetnikovog stvaralaštva i pobudilo je veliko zanimanje stručnjaka jer je nedavno Šileova slika u Londonu prodata za čak 30 miliona eura.

Na slici je par u brodu koji izvlači mrežu iz mora, a ponosni novi vlasnik kaže da ju je kupio upravo zbog motiva, jer oslikava težinu života koja ga je podsjetila na njega i suprugu.

"Nisam znao ko je autor, ali kada sam došao kući i vidio potpis na poleđini slike, uključio sam internet i šokirao se vidjevši da je to što sam kupio za nekoliko eura vrijedno milione", rekao je ovaj sretni ljubitelj slikarstva.

Kustos bečkog Leopold muzeja, Robert Holzbauer, rekao je za Dnevni avaz kako je sigurno da je slika stara stotinjak godina i da se još pokušava utvrditi je li to djelo velikog umjetnika. Navodno je kolekcionar Šileovih djela iz SAD-a već zatražio da otkupi sliku.

Bonus video: