Bumerang kapetana Kuka na aukciji

Bumerang je već jednom trebao da bude ponuđen na aukciji 2008. ali je u posljednjem trenutku povučen zbog pravnih poteškoća
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 07:27h

Bumerang za koji se pretpostavlja da ga je engleski pomorac i istraživač Džejms Kuk donio sa prvog putovanja u Australiju 1770. biće ponuđen na aukciju koja će se krajem septembra održati u Dorsetu.

Kako prenosi "Gardijan" riječ je o 76 santimetara dugačkom predmetu procijenjenom na oko 20.000 funti.

Za bumerang se pretpostavlja da je jedan od prvih predmeta koji pripada kulturi australijskih domorodaca aboridžina koji je donijet u Britaniju.

Bumerang je bio u vlasništvu Kukove udovice Elizabet, poslije čije smrti su ga nekolike generacije čuvale kao nasleđe dok nije, zajedno sa dvije drvene palice, pronađen na jednom potkrovlju.

"Privilegija je posredovati u prodaji predmeta takve tradicionalne vrijednosti. Bumerang predstavlja jedan od prvih predmeta koji pripadaju kulturi australijskih aboridžina koji su dospjeli u Veliku Britaniju", rekao je Gaj Švinge iz aukcijske kuće "Hy Duke and Son" u Dorčesteru.

Bumerang je već jednom trebao da bude ponuđen na aukciji 2008. ali je u posljednjem trenutku povučen zbog pravnih poteškoća.

Bonus video: