Rekordno topljenje leda u Arktičkom moru

"Mikroorganizmi koji žive ispod leda i nalaze se na početku lanca ishrane, imaju sve manje stanište"
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2011. 20:11h

Ovog ljeta došlo je do rekordnog topljenja leda u Arktičkom moru i ledeni pokrivač smanjen je na samo 4,24 miliona kvadratnih kilometara, saopštili su naučnici sa Univerziteta u Bremenu.

Najmanji ledeni pokrivač do sada izmjeren je 2007. godine, a iznosio je 4,27 miliona kvadratnih kilometara.

Otkako su 1972. počela mjerenja, površina pod ledom smanjena je za skoro 50 odsto, što je, prema mišljenju naučnika, posljedica globalnog otopljenja.

Smanjenje ledenog pokrivača isuviše je izraženo da bi moglo da se tumači samo prirodnom fluktuacijom, izjavio je profesor Georg Hajgster, koji površinu leda neprekidno mjeri uz pomoć satelita.

"Mikroorganizmi koji žive ispod leda i nalaze se na početku lanca ishrane, imaju sve manje stanište", rekao je Hajgster, prenosi DPA.

Ledeni pokrivač na Arktičkom moru u normalnim uslovima trebalo bi da varira između 15 miliona kvadratnih kilometara u toku zime i pet miliona kvadratnih kilometara nakon ljetnjeg topljenja leda.

Pošto on sada pada na nešto više od četiri miliona kvadratnih kilometara, od ljeta 2008. godine brodovi su prvi put mogli da prođu iz Atlantika u Pacifik kroz takozvani sjeverozapadni i sjeveroistočni prolaz.

Bonus video: