Kenedi se otvoreno protivio ideji da ga Lindon Džonson naslijedi

Riječ je o knjizi intervjua koje je Džeki Kenedi dala istoričaru Arturu Sslezingeru mlađem ubrzo pošto je njen suprug ubijen
141 pregleda 0 komentar(a)
Džeki i Kenedi, Foto: Dailymail.co.uk
Džeki i Kenedi, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 09.09.2011. 10:38h

Nekadašnji predsjednik SAD Džon F. Kenedi otvoreno se protivio ideji da ga potpredsjednik Lindon Džonson naslijedi, navodi se u knjizi intervjua sa bivšom prvom damom Amerike Žaklinom Kenedi.

Knjiga "Žaklina Kenedi: Istorijski razgovori o životu sa Džonom F. Kenedijem" pojaviće se u prodaji 14. septembra, prenosi agencija AP.

Riječ je o knjizi intervjua koje je Džeki Kenedi dala istoričaru Arturu Sslezingeru mlađem ubrzo pošto je njen suprug ubijen u novembru 1963. godine.

Teme su varirale od čitalačkih navika njenog supruga do invazije u Zalivu svinja na Kubi, ali se u knjizi gotovo ne pominje Kenedijevo ubistvo.

U knjizi se gotovo ne pominje Kenedijevo ubistvo

Kenedi je 1960. godine izabrao Džonsona za svog partnera ali je Džeki Kenedi rekla da su njen muž i njegov brat Robert Kenedi razgovarali o načinima da spriječe Džonsona da dobije nominaciju demokrata 1968. godine.

Prema njenim riječima, Džon Kenedi je navodno rekao:

"O Bože, da li možeš da zamisliš šta bi se dogodilo ovoj zemlji ako Lindon postane predsjednik“?

Skeptičan oko pobjede u Vijetnamu

Džeki Kenedi je rekla i da je njen suprug skeptičan oko pobjede u Vijetnamu iako je pojačao vojno prisustvo SAD u toj zemlji. Amerika se upustila u otvorenu borbu tek sa dolaskom Džonsona.

Džeki Kenedi

U knjizi, Džeki Kenedi govori i o svojoj majci i svekrvi, ogovara suprugu Ričarda Niksona - Pet za koju kaže da je bila poslušna "kao dobro istreniran ker", izbornoj pobjedi Kenedija nad Niksonom 1960. godine i tome kako prezire guvernera Teksasa Džona Konalija koji je bio sa njom u kolima kada je Kenedi ustrijeljen.

Bonus video: