Naučnici otkrili najbližu i najsjajniju supernovu

Prvobitno otkrivena 24. avgusta, PTF 11kly je dovoljno blizu da se moglo uočiti pojačavanje njenog sjaja, iz minuta u minut
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 14:07h

Astronomi iz Kalifornije otkrili su najbližu i najsjajniju supernovu u posljednjih 25 godina, pošto su zabilježili početak eksplozije malene zvijezde, udaljene 21 milion svjetlosnih godina od Zemlje, prenosi agencija Rojters.

Ta pojava je uočena u prvim satima nastanka supernove kad je zvijezda, oznake PTF 11kly, tek započela svoje uništenje.

Korišćen je poseban teleskop u Opservatorijumu Palomar nedaleko od San Dijega kao i moćne superačunare u vladinoj laboratoriji u Berkleju.

Tako rano otkrivanje supernove i njena blizina izazvali su uzbunu među astronomima širom svijeta koji pokušavaju da je gledaju sa svim teleskopima koji su im na raspolaganju, uključujući divovski svemirski teleskop Habl.

Naučnici zaslužni za otkriće u Nacionalnoj laboratoriji Lavrens Berklej i na Univerzitetu Berklej izjavili su da će ta vanredna pojava vjerojatno postati najproučavanija supernova u istoriji.

Prvobitno otkrivena 24. avgusta, PTF 11kly je dovoljno blizu da se moglo uočiti pojačavanje njenog sjaja, iz minuta u minut.

Za samo jedan dan postala je 20 puta svjetlija.

Između 9. i 12. septembra zvijezda će dostignuti klimaks i postaće vidljiva čak i manjim teleskopom.

Bonus video: