Penzionisani hirurg (71) za 17 sati i 51 minut preplivao Lamanš

Svojim poduhvatom je prikupio novac za kupovinu napredne medicinske opreme koju će koristiti Univerzitet Soutempton u istraživanju tumora
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2011. 10:16h

Penzionisani hirurg Rodžer Olsop (70) u srijedu je oborio svjetski rekord i postao najstariji čovjek koji je preplivao Engleski kanal, piše Dejli Mejl.

Za ovaj poduhvat u poznim godinama trebalo mu je skoro 18 sati. Krenuo je s plaže šekspir u Doveru i do francuske obale plivao tačno 17 sati i 51 minut51.

"Osjećam da sam postigao nešto jako veliko, ali osjećam i olakšanje zbog uspjeha. Dokaz sam da i u mojim godinama čovjek može puno postići ako ostane psihički i duhovno aktivan", izjavio je Rodžer nakon što je preplivao 21 nautičku milju.

Svojim poduhvatom je prikupio novac za kupovinu napredne medicinske opreme koju će koristiti Univerzitet Soutempton u istraživanju tumora.

Rodžer ima troje unučadi, a u 60-oj godini uspješno je pretrčao maraton u Londonu. Ovo mu je drugi put da je preplivao Kanal. Prvi puta ga je isplivao 2006. godine i tada bio najstariji Britanac kojemu je to uspjelo.

Galerija

Bonus video: