Osvojili planinski vrh sa veš-mašinama na leđima

Kako su saopštili, nadaju se da će na taj način prikupiti 20.000 funti za dvije humanitarne organizacije koje se bave problemima vojnih veterana
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2011. 09:08h

Grupa bivših marinaca i padobranaca odlučili su se na krajnje neobičan poduhvat, kako bi prikupili sredstva za dobrotvorne svrhe.

Njih jedanaestorica su na leđima zavezali mašine za pranje veša i osam sati se peli na vrh najviše planine u Engleskoj, Skefel Pajk. Kako su saopštili, nadaju se da će na taj način prikupiti 20.000 funti za dvije humanitarne organizacije - "Help for Heroes" i "Royal Marines Charitable Trust Fund" - koje se bave problemima vojnih veterana .

Grupu je predvodio tridesetdevetogodišnji Den Eplbaj, koji je služio devet godina kao marinac u Škotskoj.

"Svaka mašina je teška oko 45 kilograma. Kako smo u mladosti na leđima nosili opremu koja je teža, ovo nam nije ništa novo. Međutim, uzevši u obzir da je prosječna starost u grupi 45 godina, može se reći da je to naporan posao. Jedan učesnik se približava 60-oj, a drugi ima 75", kaže Eplbaj.

On takođe dodaje kako su žarko željeli izazov koji će pobuditi interes javnosti, koji će im pomoći da prikupe potrebni novac. Ističe da je izbor tereta izazvao čuđenje (a ne njegova kilaža), te da je najteže bilo spuštati se niz stjenovit i nepristupačan teren, ali da su se na koncu svi uspjeli popeti i sići bez povreda.

Vrijeme im je, kaže, išlo na ruku, a pri dolasku na vrh planine osvježili su se pivom. Opremu za ekspediciju, kao i mašine za veš, donirala im je kompanija za reciklažu.

Grupa marinaca i padobranaca koji su učestvovali u ovom poduhvatu bili su u mirovnim misijama na ratištima širom svijeta: od Iraka, Afganistana, Sjeverne Irske, pa sve do Kosova i Bosne i Hercegovine.

Galerija

Bonus video: