Na današji dan rođen Kaligula

Na današji dan rođen Kaligula i francuski pisac Teofil Gotje. Pisac Šarl Bodler, vajar Henri Mur umrli na današnji dan...
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 07:50h

12 - Rodjen je rimski car Kaligula zapamćen kao jedan od najgrotesknijih istorijskih likova. Njegove ekstravagancije poput navodne namjere da svog konja proglasi konzulom, doprinijele su da ga smatraju ludim. Vladao je od 37. do 41. godine, kada je ubijen u zavjeri pretorijanaca.

1290 - Kralj Edvard I (Edward) objavio je proklamaciju o progonu Jevreja iz Engleske.

1422 - Umro je engleski kralj Henri V (Henry), koji je tokom vladavine od 1413. do smrti nastavio Stogodišnji rat sa Francuskom. Pobijedio je Francuze 1415. kod Azenkura i osvojio Pariz. U Francuskoj je i umro, a naslijedio ga je devetomjesečni sin Henri VI.

1811 - Rođen je francuski pisac Teofil Gotje (Theophile Gautier), preteča parnasovaca i protagonist doktrine "umjetnost radi umjetnosti" (l'art pour l'art). Zahtjev za autonomijom umjetnosti iznio je u predgovoru romana "Gospođica de Mopen" (1836).

1867 - Umro je Šarl Bodler (Charles Baudelaire), jedan od najvećih francuskih pjesnika 19. veka, čija je poezija otvorila nove puteve lirike i afirmisala nove oblike pjesničkog shvatanja svijeta. Njegova zbirka "Cvijeće zla" (1857) smatra se jednim od najznačajnijih lirskih djela 19. vijeka.

1876 - Dvorska klika smijenila je turskog sultana Murata V pod izgovorom da je lud, nekoliko mjeseci nakon što je došao na vlast i dovela na prijesto njegovog brata Abdula Hamida II.

1888 - U Londonu je pronađeno telo Meri En "Poli" Nikols (Mary Ann Polly Nichols) prve žrtve Džeka Trbosjeka.

1907 - U Petrogradu je potpisan englesko-ruski sporazum kojim su Velika Britanija i Rusija podijelile interesne sfere u Persiji, Avganistanu i Tibetu.

1920 - Prve radio vijesti emitovane su na stanici 8MK u Detroitu u Mičigenu.

1944 - Sovjetske trupe i tenkovi ušle su, u Drugom svjetskom ratu, u glavni grad Rumunije, Bukurešt, gdje su ih građani oduševljeno pozdravili.

1957 - Malaja (Malezija) je stekla nezavisnost.

1962 - Trinidad i Tobago su postali nezavisna država u okviru Britanskog Komonvelta.

1962 - Umro je francuski slikar Žorž Brak (Georges Braque), jedna od dominantnih ličnosti Pariske slikarske škole. Paralelno sa Pikasom (Picasso) uveo je likovni izraz "kubizam" (1908).

1969 - U avionskoj nesreći je poginuo američki bokser Roki Marćano (Rocky Marciano), bivši svjetski šampion u teškoj kategoriji. Titulu je osvojio 1952. pobjedom nad američkim bokserom Džoe Volkotom, a sa ringa se povukao nepobijeđen 1956.

1973 - Umro je američki filmski režiser Džon Ford (John), autor više od 200 filmova i dobitnik četiri Oskara za filmove "Potkazivač", "Plodovi gnjeva", "Kako je bila zelena moja dolina", i "Miran čovjek".

1977 - Predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito doputovao je u prvu posjetu Kini.

1980 - Poljski radnički lideri potpisali su, nakon dvomjesečnog strajka, sporazum sa vladom o pravu na štrajk i priznavanju sindikata "Solidarnost", a Poljska je postala prva zemlja Sovjetskog bloka u kojoj je dozvoljen rad jednog nezavisnog sindikata.

1986 - Umro je Henri Mur (Henry Moore), jedan od najvećih engleskih vajara 20. vijeka. Njegove skulpture nalaze se na mnogim javnim mjestima kao što su zgrada UNESCO-a u Parizu i Linkoln centar u Njujorku.

1991 - Uzbekistan i Kirgistan proglasili su nezavisnost od SSSR, čime se broj republika koje su izašle iz Sovjetskog Saveza popeo na deset.

1994 - Trupe bivšeg SSSR formalno su okončale poluvjekovno vojno prisustvo u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i na Baltiku, ceremonijom kojoj su prisustvovali predsjednik Rusije Boris Jeljcin i kancelar Njemačke Helmut Kol (Kohl).

2003 - Kenija je ukinula zabranu rada "Mau mau" pokretu, koji je pedesetih godina prošlog vijeka inicirao proteste protiv britanskih kolonista.

2005 - Blizu 1.000 ljudi je poginulo, a preko 460 je povrijeđeno u panici koja je izbila među šiitskim vjernicima na mostu preko rijeke Tigar, zbog glasina da će bombaš samoubica aktivirati eksploziv.

Bonus video: