BAKTERIJE KAO DOKAZ

Nova otkrića ukazuju da je život na Marsu možda moguć?

Uzorci su uzeti iz najudaljenijeg regiona Zapadne Australije, sa mjesta Streli Pul gdje su mikrobi, poslije smrti, sačuvani u komadima kvarca
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 01:37h

Mikrofosili koji su pronađeni u Australiji pokazuju da su prije 3,4 milijarde godina bakterije živjele na Zemlji gdje nije bilo kiseonika, što je otkriće koje ohrabruje zagovornike teze da na Marsu možda postoji život.

Naučnici sa Univerziteta Zapadna Australija i Oksforda tvrde da su ostaci mikroba, pronađeni u drevnim sedimentnim stijenama, najstariji fosili ikada pronađeni.

Uzorci su uzeti iz najudaljenijeg regiona Zapadne Australije, sa mjesta Streli Pul gdje su mikrobi, poslije smrti, sačuvani u komadima kvarca.

Nebo je bilo puno oblaka i sivo zbog čega je bilo još toplije iako je sunce slabije sijalo nego danas, temperature okeana bile su između 40 i 50 stepeni Celzijusovih

U studiji koja je tokom vikenda objavljena u žurnalu "'Prirodna geonauka", član tima Martin Brejzer objašnjava da su sićušni fosili sačuvani između djelova kvarca na najstarijoj obali na svijetu u nekim od najstarijih sedimentarnih stena ikada pronađenih.

Analizom fosila i stijena koje su pronađene u okolini, naučnici su konstruisali sliku Zemlje koja je prije 3,4 milijarde godina bila vrelo i silovito mjesto gdje je postojala konstantna prijetnja vuklanskih erupcija i meteorskih kiša.

Nebo je bilo puno oblaka i sivo zbog čega je bilo još toplije iako je sunce slabije sijalo nego danas. Temperature okeana bile su između 40 i 50 stepeni Celzijusovih.

Još bitnije, bilo je malo kiseonika, jer nisu postojale alge i biljke da ga proizvedu fotosintezom, rekao je Brejzer.

''To nije bilo sjajno mjesto za nas. Ali za bakterije je bilo fantastično. Zapravo, ako bi trebalo da izmislite mjesto sa koga je život potekao, rana Zemlja je bila odlična", objasnio je on.

''Napokon imamo solidne dokaze da je život postojao prije 3,4 milijarde godina. Bakterije su postojale tada i živjele su bez kiseonika“, rekao je Brejzer.

''Da li bi nešto slično moglo da postoji na Marsu? To je vrlo vjerovatno", dodao je on.