Panika među putnicima zbog pčela u avionu

Zamjenik generalnog direktora aerodroma Anatolij Smirnov smjestio je u prtljažnik biznis klase dvije kutije, od kojih su u jednoj bile pčele i napustio avion
0 komentar(a)
pčele, Foto: News.com.au
pčele, Foto: News.com.au
Ažurirano: 18.08.2011. 17:20h

Pčele koje su ilegalno ukrcane u jedan ruski putnički avion uspjele su da pobjegnu iz košnice dok je letjelica bila na 10.000 metara visine, izazvavši paniku među putnicima, rekao je portparol regionalne avio kompanije Jakutija erlajn (Yakutia airline).

"Bilo je užasno, putnici su bili u šoku, mnogi su dobili napade znojenja od straha", rekao je za agenciju Frans pres Andrej Savostin govoreći o letu aviona tipa "boing", koji je letio od Blagoveščenska na ruskom krajnjem istoku ka Moskvi.

Incident se desio 28. maja, ali je tek u četvrtak objavljen u jednom članku državnih novina Rosijska gazeta. Zamjenik generalnog direktora aerodroma Anatolij Smirnov ukrcao je u avion dvije kutije, od kojih su u jednoj bile pčele.

On ih je smjestio u prtljažnik biznis klase i napustio avion, a da prethodno nije prošao bezbjednosnu kontrolu, piše list. U avionu sa 193 putnika, bilo je 30 djece, i čim je letjelica dostigla 10.000 metara, pčele su počele da izlijeću iz malog prtljažnika.

Žene su počele da vrište, a osoblje je brzo i prisebno reagovalo, uspjevši da zalijepi ljepljivom trakom prtljažnik kako bi spriječili da pčele i dalje izlijeću, a one koje su već bile u kabini uspjeli su da ubiju.

Lokalni tužilac je pokrenuo istragu o tom incidentu, jer je prevoz insekata avionima u Rusiji zabranjen.

Bonus video: