Odmor u vrelim krajevima može smanjiti koeficijent inteligencije

Alkohol, gledanje djevojki u bikinijima, sunčanje i neaktivnost od pametne mogu napraviti prosječnu osobu
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2011. 15:45h

Ako vam neurohirurg kaže da se upravo vratio iz Kankuna, razmislite o odlaganju operacije. Odmori, pogotovo oni u vrelim krajevima, mogu ugroziti funkcije mozga.

Ne baš u tolikoj mjeri da navedu Stivena Hokinga da se preorijentiše na uređivanje časopisa za muškarce, ali dovoljno da unese zabunu u njegovu teoriju Velikog praska, piše The Telegraph.

Problem počinje već kada onlajn rezervišete aranžman, pogotovo ako to uključuje dužu prepisku mejlom. Prema istraživanju Glena Vilsona, profesora na londonskom koledžu Gresham, bombardovanje elektronskom poštom može smanjiti IQ i do deset poena – što je više nego duplo od efekta koji izaziva pušenje veće količine kanabisa.

Vilson je ovu pojavu nazvao “infomanija”. Koncentracija je ugrožena jer je um skoro stalno fokusiran da reaguje na potencijalne poruke, umjesto da se skoncetriše na zadatke koje treba da obavi.

Čak i kada je u najboljem stanju, ljudski mozak teško izlazi na kraj sa više zadataka istovremeno, pa pretrpanost e-mailovima, redukuje njegovu efikasnost.

Ne baš u tolikoj mjeri da navedu Stivena Hokinga da se preorijentiše na uređivanje časopisa za muškarce, ali dovoljno da unese zabunu u njegovu teoriju Velikog praska

Zatim, treba stići na željenu lokaciju. Problemi modernog putovanja – brige oko štrajkova na aerodromima, vulkanske erupcije ili najobičnije čekanje u redu za ukrcavanje – mogu povećati nivo kortizola, hormona stresa.

Ova pojava donosi rizik oštećenja ćelija hipokampusa, što utiče na kratkoročno pamćenje i koncentraciju.

A ako, nakon ulaska u avion, stres liječite pićem, to, u zavisnosti od količine, može smanjiti koeficijent inteligencije za još 10 do 20 poena, navodi Alcohol Concern.

Od pametnog do prosječnog

Niste došli ni do hotela, ali ste već ste značajno gluplji. A baš u tom trenutku počinje pravi Armagedon. Istraživanje profesora Sigfrida Lerla, specijaliste za funkcije mozga sa njemačkog Univerziteta Erlangen, ukazuje da sunčanje i relaksacija bukvalno smanjuju frontalni režanj.

Lerl kaže da neaktivnost smanjuje dotok kiseonika u mozak, što degradira dendrite i aksone (djelovi nervnih ćelija uključeni u slanje impulsa). Tome treba dodati efekat dehidratacije uzrokovane vrućinom, alkoholom ili kombinacijom ovih faktora.

Sve to može “odnijeti” i do 15 procenata IQ-a.

“Dvije nedjelje odmora mogu spustiti koeficijent inteligencije do 20 poena - to je više od razlike između pametnog i prosječnog studenta. Vokabular postaje siromašniji, čak smo detektovali i promjene strukture ličnosti”, navodi Lerl.

Ako u ovom trenutku razmišljate da planirano opuštanje na egzotičnoj destinaciji zamijenite hladnim pivom u lokalnom baru - nemojte, ni slučajno!

Muškarci su u većoj opasnosti od zaglupljivanja je ga može izazvati i posmatranje pripadnica ljepšeg pola u bikinijima.

Istraživanje sprovedeno za The Journal of Consumer Research ukazuje na to da povremeno gledanje žena na plaži može da razvije konstatnan osjećaj nestrpljenja i smanji koncentraciju. To znači da su rasuđivanje i samokritičnost kod muškarca ugroženi, a u najgorem slučaju, u stanju su da zaprose prvu djevojku koja im namigne!

Ako u ovom trenutku razmišljate da planirano opuštanje na egzotičnoj destinaciji zamijenite hladnim pivom u lokalnom baru - nemojte, ni slučajno!

Stručnjaci sa bristolskog univerziteta su otkrili da ispijanje bilo čega previše hladnog smanjuje jačinu mozga i do 10 poena, jer se krv koja bi išla u ovaj organ preusmjerava ka stomaku da bi se nadoknadio pad temperature. Zato, ako želite da ste uvijek jednako pametni Hladno pivo ostavite samo za svoju plejlistu.

Žvake spašavaju

Naučnici ne bi bili to što jesu, da nisu pronašli i “lijek” za ovu pojavu. Pa šta možete uraditi da ublažite noćnu moru vašeg ljetovanja iz snova?

Prema Lerlu, dok ste na odmoru treba da “trenirate” vaš mozak svakodnevno najmanje deset minuta tako što ćete igrati šah ili rješavati ukrštenice, uz duge šetnje i velike količine tečnosti - i žvaćite žvaku. Žvaku!?

“Dio mozga koji je zadužen za pažnju je konstantno stimulisan žvakanjem, a tako raste nivo koncentracije i krv se dovodi u mozak”,objašnjava on.

Muškarci su u većoj opasnosti od zaglupljivanja je ga može izazvati i posmatranje pripadnica ljepšeg pola u bikinijima

Mnogima će za ovaj trening nedostajati volje jer kakav je to odmor, ako se bavite intelektualnim rabotama. Ukoliko niste zaprosili onu što vam je namignula (i ona pristala) ne brinite: posljedice odmora su privremene. Za četiri dana vaš mozak će se vratiti u normalu.

Zato, sljedeći put kada vidite presmiješne turiste sa pivom u ruci kako spopadaju djevojke u bikinijima, nemojte ih osuđivati. Vjerovatno su to mejlovima pretrpani nuklearni fizičari koji su zaboravili da kupe žvake.

Valjda neće čačkati reaktor čim se vrate sa odmora.

Bonus video: