Umrijeće ako se bude češljala

Megan su ljekari dijagnosticirali vrlo rijetku bolest prije tri godine, čiji je naziv - sindrom češljanja kose, piše Miror
52 pregleda 0 komentar(a)
Megan Stjuart, Foto: Daily Mail
Megan Stjuart, Foto: Daily Mail
Ažurirano: 18.08.2011. 12:49h

Za trinaestogodišnju Britanku Megan Stjuart češljanje je pitanje života i smrti.

Ova djevojka ne smije ni pomisliti na to, jer statički elektricitet koji se javlja prilikom češljanja može prouzrokovati "isključenje" njenog mozga.

Megan su ljekari dijagnosticirali vrlo rijetku bolest prije tri godine, čiji je naziv - sindrom češljanja kose, piše Miror.

Statički elektricitet koji se javlja prilikom češljanja može prouzrokovati "isključenje" Meganinog mozga

Njena četrdesetjednogodišnja majka Šeron opisuje kako je bolest otkrivena: naime, kada je jednom prilikom ćerki češljala kosu njoj je pozlilo, a potom su joj usne poplavile. "Prizor je bio zastrašujući", prisjeća se Šeron, pa su pozvali hitnu pomoć.

"Bili smo jako šokirani kada su nam ljekari saopštili da naša ćerka ima tu bolest. Nikada za nešto slično nismo čuli, a i ljekari su prokomentarisali kako su jedva čuli za još jedan ili dva slučaja", kaže Šeron.

Strunjaci pretpostavljaju da je Megan najvjerovatnije dobila ovo rijetko oboljenje usljed urođenih komplikacija - djevojčica ima kilu koja joj gura pluća tako da ova ne mogu rasti i razvijati se pravilno.

Šeron je već tri mjeseca prije porođaja primijetila da nešto nije kako treba sa bebom, ali su ljekari ipak uspjeli spasiti i majku i bebu. Beba je provela 18 mjeseci na liječenju u Kraljevskoj bolnici u Glazgovu.

Strunjaci pretpostavljaju da je Megan oboljela usljed urođenih komplikacija - djevojčica ima kilu koja joj gura pluća tako da ova ne mogu rasti i razvijati se pravilno

Megan su ljekari nedavno rekli da mora izbjegavati sve što izaziva elektricitet, a uz to ne smije nositi ni odjeću od poliestera.

"Ona se ne smije približavati balonima na zabavama i mora strogo voditi računa kakvu odjeću nosi.

Ali, ona je vrlo srećna djevojčica. Ona je uvijek prkosi svim nedaćama", kaže mama-Šeron.

Bonus video: