Carski pingvin Vesela stopala se vraća kući

Veterinar iz zoovrta u Velingtonu će pratiti pingvina, koji će biti smješten u specijalno dizjniranom kavezu, da bi provjeravao da li mu je dovoljno hladno i da li je siguran u njemu
0 komentar(a)
pingvin, Vesela stopala, Foto: AP
pingvin, Vesela stopala, Foto: AP
Ažurirano: 17.08.2011. 13:43h

Mladi carski pingvin, nazvan Vesela stopala (Happy feet), koji je zalutao sa Antarktika u potrazi za hranom na plažu na Novom Zelandu, vratiće se kući u posebno dizajniranom kavezu, prenijele su danas agencije.

Iz zoološkog vrat u Velingtonu u kome je pingvin bio smješten od juna, rečeno je da će kavez biti stavljen 29. avgusta na brod koji će ga vratiti na Antarktik.

"'Počastvovani smo što ćemo pomoći da se Vesela stopala vrati u u okean'', rekao je Rob Murdok iz organizacije koja pruža logističku podršku naučnim ekspedicijama i koja će pingvina prevesti na Antarktik.

Veterinar iz zoovrta u Velingtonu će pratiti pingvina, koji će biti smješten u specijalno dizjniranom kavezu, da bi provjeravao da li mu je dovoljno hladno i da li je siguran u njemu.

Brod će biti opremljen GPS-om, tako da će obožavaoci pingvina moći da prate njegov povratak kući preko nekoliko web sajtova.

Pingvin Vesela stopala je postao pravi hit na internetu nakon što je zalutao 4.000 kilometara od svoje kuće. Kada je u junu pingvin pronađen na obali, odmah je odveden na pregled, kako bi mu se uklonilo 3 kilograma pijeska iz stomaka, koji je jeo misleći da je snijeg.

Carski pingvini su najkrupnija vrsta pingvina i mogu dostići težinu i do 30 kilograma. Na Novom Zelandu posljednji carski pingvin viđen je 1967. godine.

Bonus video: