Japanci pronašli "živi fosil" jegulje

"Fosilne" jegulje imaju disproporcionalno veliku glavu, kratko, zbijeno tijelo, kružne otvore na škrgama i oblik vilične kosti poznat kao premaksila
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 14:51h

Japanski naučnici su u mračnim dubinama podmorske pećine pronašli novu vrstu jegulje veoma nalik prvim jeguljama koje su plivale morima prije oko 200 miliona godina.

Kako javlja AFP, istraživači su krajnje neobičnu jegulju koja predstavlja "živi fosil", pronašli prošle godine u pećini na 35 metara dubine, nedaleko od jednog ostrva zapadnopacifičke države Palau.

Mala smeđa riba ima tek neznatan broj zajedničkih osobina sa današnjim jeguljama kojih ima 819 vrsta, svrstanih u 19 porodica.

Ona je, međutim, veoma slična primitivnim jeguljama ranog mezozoika, doba kada su dinosaurusi vladali Zemljom.

"Fosilne" jegulje imaju disproporcionalno veliku glavu, kratko, zbijeno tijelo, kružne otvore na škrgama i oblik vilične kosti poznat kao premaksila.

Jegulja, o kojoj je objavljen članak u britanskom časopisu "Proceedings of the Royal Society B" dobila je naziv Protoanguilla palau i zasad je jedini predstavnik novoustanovljene taksonomske porodice Protoanguillidae.

Do ovog otkrića došao je prošlog marta tim koji je predvodio Japanac Masaki Mija sa Prirodnjačkog muzeja i Instituta u Čibi.

Koristeći mreže i baterijske lampe, japanski biolozi su uspeli da uhvate osam jedinki dugih od šest do devet sentimetara na kojima su sproveli testove DNK kako bi utvrdili njihovo mjesto u genetskoj istoriji jegulje.

Dosad je Protoanguilla palau pronađena samo na jednoj lokaciji, ali naučnici vjeruju da ona živi na širem području.

Izraz "živi fosil" prvi je upotrijebio Čarls Darvin u svojoj knjizi "O porijeklu vrsta" iz 1859. da bi opisao životinje koje su preživjele milione godina, opstajući na prostorima u kojima su životni uslovi tako stabilni da ih ne primoravaju na evoluciju.

Bonus video: