Pun mjesec kvari meteorsku kišu Perseida

Neobična pojava će "zemljanima" biti najvidljivija pred jutro, od 3 do 5 sati, 13. avgusta
113 pregleda 0 komentar(a)
meteorska liša, Foto: Nationalgeographic.com
meteorska liša, Foto: Nationalgeographic.com
Ažurirano: 12.08.2011. 20:24h

Za noć između petka i subote najavljena je kiša, ali nikome neće biti potreban kišobran - jednom godišnje, najčešće ljeti, kiša meteora zaspe Zemljinu atmosferu, a ovoga puta padaće „Perseidi".

Ova neobična pojava će "zemljanima" biti najvidljivija pred jutro, od 3 do 5 sati, 13. avgusta, jer će, kako se procjenjuje, naša planeta proći kroz najgušće područje meteora, prenosi RTS.

Naravno, najvidljivija ukoliko vremenski uslovi budu odgovarajući, što između ostalog podrazumijeva da ne bude oblačno.

Naučnici predviđaju da će noćnim nebom preletati između 60 i 120 meteora na sat i ostavljati za sobom svetleće linije.

Međutim, zbog punog Mjeseca ove godine neće biti toliko vidljivi oni manje sjajni meteori, već uglavnom oni "jači", a najbolje, kao ih astronomi nazivaju, bolidi. No, njih će biti samo nekoliko.

Meteor je svjetlosni efekat koji nastaje kada se meteoroid, kamenčić ili čestica prašine, pri upadu u Zemljinu atmosferu, usled trenja o čestice vazduha, upali. Ukoliko se desi da u istom trenutku uđe više kamenčića, riječ je o kiši meteora.

Prema porijeklu, odnosno pravcu iz kojeg se pretpostavlja da su meteoridi došli, pojava dobija ime, pa su tako "Perseidi" došli iz okoline sazvežđa Persej.

Meteorsku kišu je najbolje posmatrati sa što mračnijeg mjesta, po mogućstvu dalje od gradske svjetlosti.

U narodu vlada mnogo zanimljivije vjerovanje u vezi sa ovim nebeskim spektaklom. Meteore nazivaju zvijezdama padalicama, a onaj ko je vidi i brzo zamisli želju, može da očekuje da će mu se ostvariti.

Naravno, samo pod uslovom da nikome ne kaže ni šta je vidio, ni šta je poželio.

Bonus video: