Spektakl na nebu: Meteori će "bombardovati" atmosferu

Pun mjesec koji će biti 12.jula, pokvariće vidljivost meteora, ali će ipak moći će da se uoče čak i golim okom
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 15:56h

I ovog avgusta nebo će obasjati kiša meteora zvanih Perseidi, a astonomski fenomen će imati svoju kulminaciju.

Prema riječima Vesne Slavković, saradnice Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, pun mjesec koji će biti 12.avgusta, pokvariće vidljivost meteora, ali će ipak moći će da se uoče čak i golim okom.

“Nećemo vidjeti sitne metore, već one malo jače. Iako se ova pojava naziva kišom, ona to zapravo i nije, jer se očekuje oko 120 meteora tokom sat vremena. Kiša meteora je kad ih je najmanje dvije stotine. Ipak, ovu pojavu svakako vrijedi gledati jer će biti u prosjeku po meteor u minuti”, objasnila je ona.

“Očekuje se da će se pojaviti oko ponoći, već od 23 sa sjeveroistoka neba kreće putanja, i trajaće do ranih jutarnjih časova. Najveća njihova svjetlost biće pred zoru i tada će moći najbolje da se vide”, kazala je za “Vijesti” Slavkovićeva, dodajući da će desetak metora biti vidljivi kao što su to inače Jupiter i Venera.

Ona dodaje da Perseidi ponekad budu sjajni koliko i Venera.

“Vidjeće se trag na nebu kad sijevnu, ali neće biti previše jaki”, objašnjava ona, dodajući da nam od meteorske kiše ne prijeti nikakva opasnost jer ti komadići kometa izgaraju u gornjim slojevima atmosfere.

“Oni jedino mogu da izazovu psihološku reakciju, divljenja, možda i straha. Nijesu čestice koje su opasne. Ne mogu da padnu na Zemlju i da bude neko povrijeđen, a nema šanse ni da vas zaslijepe. Može jedino da vas uznemiri ako se bojite neke invazije”, priča Slavkovićeva, koja naglašava da sjaj meteora ljudi upoređuju sa zvijezdama.

Prema njenim riječima postoje legende za kišu meteora, a često su vezane, kako kaže, za zmajeve.

“Zmajevi se skupljaju iza brda i prave igranku. Narodna predanja kažu da je to sastanak zmajeva”, ističe ona.

Iako će uslovi za posmatranje meteora biti nepovoljni, oni će moći da se vide i golim okom, ali ne iz gradske sredine. Ko želi da vidi nebeski spektakl moraće da se udalji od svjetlosnih izvora i zagađenja u gradskim sredinama i ode u prirodu.

Bonus video: