Kateli: KGB je likvidirala Albera Kamija?

Prema mišljenju italijanskog akademika, ključ je u dnevniku češkog pjesnika Jana Zabrane, koji je objavljen kao knjiga, ali mu nedostaje jedan dio
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 11:28h

Poznati francuski pisac Alber Kami, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1960. godine, mogao bi biti žrtva sovjetske zavjere, sugeriše jedno novo istraživanje.

Naime, italijanski akademik Đovani Kateli izložio je na stranicama dnevnika Il Corriere della Sera svoju teoriju prema kojoj bi za njegovu tragičnu smrt mogla biti odgovorna sovjetska tajna služba KGB.

Stručna javnost je skeptična spram zaključaka do kojih je došao Kateli.

Kami je umro kao četrdesetšestogodišnjak, kad je automobil njegovog izdavača Mišela Galimara skrenuo s puta i udario u drvo

Prema mišljenju italijanskog akademika, ključ je u dnevniku češkog pjesnika Jana Zabrane, koji je objavljen kao knjiga, ali mu nedostaje jedan dio. Upravo taj dio, smatra Kateli, odnosi se na susret Zabrane i KGB-ovog agenta.

"Čuo sam nešto vrlo interesantno od osobe koja mnogo zna i koja ima jako informisane izvore", napisao je Zabrana u nepročišćenoj verziji dnevnika.

"Rekao mi je da je saobraćajna nesreća u kojoj je 1960. život izgubio Alber Kami djelo sovjetskih špijuna. Oni su oštetili gumu na automobilu i uredili da ona eksplodira pri određenoj brzini."

Kami je umro kao četrdesetšestogodišnjak, kad je automobil njegovog izdavača Mišela Galimara, a s kim je francuski nobelovac tom prilikom putovao, zbog klizavog kolovoza skrenuo s puta i udario u drvo.

Kateli je uvjeren da je naređenje Kamijeve navodne likvidacije stiglo direktno od sovjetskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Šepilova, kojeg je naljutio članak objavljen u jednom francuskom magazinu 1957. godine. U rečenom članku je francuski nobelovac prozvao Šepilova kao najodgovornijeg zbog sovjetske vojne intervencije u Mađarskoj i gušenje tamošnjeg ustanka.

Ovakvo stajalište nije dovoljno uvjerljivo za francuskog filozofa Mišela Onfaja, koji radi na biografiji literarnog velikana.

"Mislim da to nije vjerodostojno. KGB je imao druge načine da ukloni Albera Kamija", izjavio je Onfraj za AFP.

On je istakao kako je u piščevom džepu nakon nesreće pronađena povratna vozna karta za Pariz, gdje je ovaj planirao provesti Božić. Pretpostavlja se da je u posljednji tren odlučio krenuti automobilom, u društvu Galimara.

Dodao je i da Galimarov automobil Facel Vega nije bio dovoljno dobar u performansima na kolovozu.

Vojteh Ripka, sa praškog Instituta za proučavanje totalitarnih režima, takođe je skeptičan prema Katelijevoj teoriji Kamijeve pogibije, pojašnjavajući da bi u svakom slučaju bilo nemoguće sve to dokazati.

Bonus video: