Tokio najskuplji, a Karači najjeftiniji grad na svijetu

Većina ostalih gradova među prvih 10 imaju poznati evropski šmek - Oslo, Pariz, Ženeva, Cirih i Frankfurt se već dugo smatraju tradicionalno skupim mjestima
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 08:58h

Japanska prijestonica Tokio je najskuplji grad na svijetu, a najjeftiniji je Karači u Pakistanu, objavila je istraživačka agencija "Ikonomist intelidžens junit" (Economist Intelligence Unit), koja je dio grupacije "Ikonomist" (The Economist).

Na rang listi najskupljih gradova, poslije Tokija slijede Oslo u Norveškoj, Osaka i Kobe u Japanu, francuska prijestonica Pariz, Cirih u Švajcarskoj, australijski Sidnej i Melburn, Frankfurt u Njemačkoj, švajcarska Ženeva i grad-država Singapur.

Najjeftiniji su, poslije Karačija, Tunis, Mumbaj u Indiji, iranski Teheran, indijski Nju Delhi, Džeda u Saudijskoj Arabiji, Alžir, Panama Siti u Panami, filipinska Manila i Daka u Bangladešu.

Tokio je do 2006. bio na vrhu svjetske liste najskupljih gradova, neprekidno tokom 14 godina, prije nego što su niska inflacija, slabo povjerenje potrošača i pad japanskog jena smanjili troškove života.

Između 2006. i 2009. godine Oslo, pa zatim Pariz, bili su najskuplji gradovi prema istraživanju, a Tokio je bio potisnut na peto mjesto liste.

Niska inflacija i nepovjerenje potrošača su opstali u Japanu, ali je jen značajno ojačao u toku posljednje dvije godine, izbacujući Tokio ponovo na vrh liste od 2010.

Većina ostalih gradova među prvih 10 imaju poznati evropski šmek - Oslo, Pariz, Ženeva, Cirih i Frankfurt se već dugo smatraju tradicionalno skupim mjestima, uprkos ekonomskoj slabosti eurozone i problemima na visokom nivou u Grčkoj, Irskoj, Portugalu i Španiji, koji obaraju potražnju na drugim mjestima u Evropi i sputavaju snagu jedinstvene valute.

Na rang listi najskupljih gradova, poslije Tokija slijede Oslo u Norveškoj, Osaka i Kobe u Japanu, francuska prijestonica Pariz, Cirih u Švajcarskoj, australijski Sidnej i Melburn, Frankfurt u Njemačkoj, švajcarska Ženeva i grad-država Singapur

Takođe, među prvih 10 Osaka u Japanu sa Tokiom dijeli karakterističnu skupoću, a sa Singapurom ulogu svjetskog finansijskog centra, što ih sve odvaja od drugih azijskih gradova.

Naročito skreću pažnju brz rast troškova života u australijskim gradovima. Sidnej i Melburn su rangirani kao šesti i sedmi, a prate ih Pert i Brizbejn na 13. i 14. mjestu na listi.

Stručnjaci ističu da je ovo kulminacija "nevjerovatnog" rasta troškova života u australijskim gradovima tokom protekle decenije, kada je vrijednost australijskog dolara porasla za oko 50 američkih centi, da bi početkom ove godine postala izjednačena sa dolarom.

Prije samo dvije godine Sidnej je bio rangiran kao 32. najskuplji grad na svijetu, a Melburn kao 38, dok je prije 10 godina Sidnej bio na 71, Melburn na 80. mjestu, a Pert na 91. i Brizbejn na 93. mjestu.

Na dnu liste

Lista 10 najjeftinijih gradova prikazuju jasnu zastupljenost indijskog potkontinenta.

Najjeftiniji: Karači

Uprkos usponu Indije kao rastuće ekonomije tržišta u razvoju, niski troškovi života potvrđuju da potkontinent, u odnosu na druge, ostaje jeftino mjesto za život i rad.

Karači u Pakistanu je najjeftiniji od svih gradova koji su ušli u istraživanje, sa troškovima života manjim od polovine onih u Njujorku i trećine tokijskih.

Karači se našao u grupi posljednjih 10 sa Dakom i indijskim gradovima Mumbaijem i Nju Delhijem.

Karači u Pakistanu je najjeftiniji od svih gradova koji su ušli u istraživanje, sa troškovima života manjim od polovine onih u Njujorku i trećine tokijskih

Gradovi sa Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike čine većinu preostalih najjeftinijih gradova.

Alžir, Teheran, Tunis i Džeda su među 10 najjeftinijih, a niski troškovi života u ovim gradovima su uslovljeni mješavinom oslabljenih valuta, niskim nivoom razvoja i, u nekim slučajevima, kontrolama cijena i subvencijama za osnovne životne namirnice.

Analitičari podsjećaju da će se indeks gradskih troškova života mijenjati vremenom, a dva glavna razloga za to su promjena kursa i promjena cijena.

Budući da je potrebna zajednička mjerna jedinica u pravljenju komparativne procjene, sve lokalne cijene su bile pretvorene u američke dolare, što naglašava ulogu kretanja valute.

Ako, na primjer, valuta ojača ili inflacija podigne cijene namirnica i troškovi života u toj zemlji takođu rastu.

Galerija

Bonus video: