Sve više njemačkih škola uvodi časove budizma

Časovi su jednom nedeljno i traju dva sata. Ali, postavlja se pitanje kako djecu učiti budizmu bez knjiga ili nastavnog plana
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 14:38h

Časovi budizma su od 2003. godine uvedeni u državne škole samo u Berlinu, ali se izučavanje te religije polako uvodi i u private škole u drugim oblastima u Njemačkoj, prenijeli su njemački mediji.

Poli, Mandana, Frančeska i Adrijan imaju između sedam i devet godina i idu u školu "Internacionale Frojdenšule", koja u svom planu i programu nudi časove budizma.

Profesor Hajdnrih ih uči da zatvore oči, budu mirni, slušaju sopstveno disanje i osjete toplotu u tijelu, jednom riječju da meditiraju.

Prvo uče da se koncentrišu

"Morate da naučite da se koncentrišete. Možete sjedeti ili ležati, ali je važno da budete tihi i mirni. Pokušajte da ispraznite mozak, da ne razmišljate ni o čemu", rekla je Frančeska.

Njen drug Adrijan smatra da se meditacija uči.

"Morate da naučite da se koncentrišete. Možete sjedeti ili ležati i meditirati. Ali je veoma važno da se udaljite od svega i da nemate nikakvih misli u glavi", objasnio je on.

"Internacionale Frojdenšule" je veoma posebna i jedina je koja djeci svih uzrasta daje mogućnost da, pored časova katolicizma i protestantizma, prisustvuju i časovima budizma, islama, judeizma i hinduizma.

"Prvo morate da se zapitate šta želite da postignete, odnosno šta želite da naučite dijete i u kom smjeru želite da se ono razvija"

Časovi su jednom nedeljno i traju dva sata. Ali, postavlja se pitanje kako djecu učiti budizmu bez knjiga ili nastavnog plana. Profesor Hajndrih misli da ima odgovor na to.

"Prvo morate da se zapitate šta želite da postignete, odnosno šta želite da naučite dijete i u kom smjeru želite da se ono razvija. Da budem iskren, ja još uvek tražim odgovore na ta pitanja, iako predajem već tri godine", istakao je profesor.

Rad na ličnom razvoju

On je dodao da su njegovi časovi, prije svega, rad na ličnom razvoju i boljem upoznavanju života.

Prema Adrijanovim riječima, na svakom času se praktikuje takozvana "meditacija mira i ljubavi". "Počinjemo s ljubavlju usmjerenom ka sebi, a zatim širimo mir i ljubav na porodicu, familiju, prijatelje i cijeli svijet. Mir i ljubav - to su najvažnije stvari u životu", napomenuo je ovaj dječak.

Kada se čas meditacije završi, djeca sa profesorom sijedaju za okrugli sto i započinje priča o budističkim hramovima

Kada se čas meditacije završi, djeca sa profesorom sijedaju za okrugli sto i započinje priča o budističkim hramovima i kako se oni razlikuju od hrišćanskih crkava. Zatim se prelazi na tri utočišta - Buda, Dharma i Sangha.

Sljedeće što se uči jeste pet moralnih pravila: ne ubi ništa što je živo; ne kradi; ne zloupotrebljavaj seksualna zadovoljstva; ne zloupotrebljavaj govor (ne laži, ne vrijeđaj, ne ogovaraj…) i ne uzimaj alkohol ili droge, jer pomračuju svijest i onda je lakše prekršiti prethodna pravila.

Učenje se zaokružuje "plemenitim osmostrukim putem" koji, prema Budinom učenju, vodi do prestanka patnje u čovekovom životu. Ovaj put je, u suštini, praktični vodič za življenje, zasnovan na etičkoj i meditativnoj disciplini.

Galerija

Bonus video: