Vođa sekte i poligamista sa 79 žena proglašen krivim za pedofiliju

Voren Džefs je toku suđenja iznio kako mu se Bog obratio, rekavši mu da će teško kazniti sve učesnike procesa koji se protiv njega vodi
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 13:28h

Voren Džefs, šef poligamističke sekte iz Teksasa, kojeg je porota proglasila krivim za pedofiliju, imao je uz zakonsku suprugu još 78 žena, od kojih je 24 bilo maloljetno, i marljivo je bilježio svako svoje "duhovno vjenčanje", pa čak i intimne momente sa svojim "suprugama".

Pedesetpetogodišnji Džefs, vrhovni vođa i prorok "Isusove fundamentalističke crkve svetaca posljednjih dana", proglašen je krivim za seksualno nasilje nad dvije djevojke od 12 i 15 godina, koje je oženio po pravilima svoje sekte, a danas će početi odmjeravanje njegove kazne.

U podizanju optužnice od pomoći je bila Džefsova marljivost u bilježenju svojih aktivnosti, uključujući audio snimak na kojem je, tvrde tužioci, zabilježeno kako Džefs seksualno napastvuje dvanaestogodišnju djevojčicu koju je uzeo za suprugu.

U podizanju optužnice od pomoći je bila Džefsova marljivost u bilježenju svojih aktivnosti, uključujući audio snimak na kojem je, tvrde tužioci, zabilježeno kako Džefs seksualno napastvuje 12-godišnju djevojčicu koju je uzeo za suprugu

Tužioci se nadaju da će ista dokumentacija otjerati u zatvor čovjeka kojeg sljedbenici smatraju božjim govornikom na zemlji, a porotnici u zapadnom Teksasu danas će biti upoznati s dokazima o njegovim drugim krivičnim djelima - koja na suđenju do sada nisu spominjana.

Teksaški državni tužilac Erik Nikols je rekao da će pokazati da je Džefs seksualno napastvovao još šest žena, kao i da je bio mladoženja ili je rukovodio vjenčanjem u slučaju više od 500 poligamnih brakova.

Takođe je, tvrdi Nikols, radio isto u slučaju 67 brakova koji su sklopljeni sa maloljetnicama, pod okriljem njegove sekte.

Džefs se godinama skrivao od zakona krstareći zemljom kao bjegunac, da bi se prije hapšenja 2008. godine našao na listi 10 najtraženijih kriminalaca Federalnog istražnog biroa (FBI).

Iz svoje sekte je izbacio više od 60 članova jer ih je smatrao prijetnjom za svoju vlast, i razorio je oko 300 porodica tako što ih je lišio imovine - uz "prisvajanje" žena i djece, rekao je Nikols.

Džefs je izbacio više od 60 članova iz svoje sekte jer ih je smatrao prijetnjom za svoju vlast; razorio je oko 300 porodica tako što ih je lišio imovine, uz "prisvajanje" žena i djece

Tužioci su na suđenju uz pomoć DNK dokazivali Džefsovo očinstvo nad djetetom čija je majka petnaestogodišnjakinja, a pustili su i audiosnimak njegovog, kako su naveli, seksualnog napada na djevojčicu od 12 godina.

Pustili su i druge snimke, na kojima desetak Džefsovih mladih supruga dobijaju poduku kako da ga seksualno zadovoljavaju i na taj način, rekao im je Džefs, zadovoljavaju i samog Boga.

"Mogli biste da se zapitate, i mnogi bi se ljudi zapitali, zašto bi neko snimao seksualni čin", rekao je Nikols pred porotom.

Džefsova sekta imala je više od 10.000 pripadnika širom SAD, koji su vjerovali da će se kroz poligamiju uzdići do raja

"Ovaj ovdje pojedinac smatra sebe prorokom, i bilježio je sve što je radio iz sata u sat".

Džefsova sekta imala je više od 10.000 pripadnika širom SAD, i svi su oni vjerovali da će se kroz poligamiju uzdići do raja.

Obije žrtve su dobrovoljno ušle u veze sa Džefsom i nisu učestvovale u sudskom postupku protiv njega, ali je tužilac Nikols u završnom obraćanju rekao da su njegovi zločini do te mjere nečuveni da po zakonu države Teksas nije bilo potrebno da same žrtve iznesu optužbe.

Džefs je u šest mjeseci promijenio sedam advokata, a onda je, nakon prošlonedjeljnog imenovanja porote, zatražio da sam sebe zastupa.

Tom prilikom je iznio da mu je Bog navodno rekao kako će, ako postupak ne bude obustavljen, teško kazniti sve učesnike.

Galerija

Bonus video: