Prva žena koja je skakala padobranom, zapravo je bila muško

Pol je pobjegao u Pariz. Prvo je bježao sa ženom, a onda su se dosjetili kako bi se Pol mogao prerušiti u ženu
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 09:22h

U stanu na drugom spratu zgrade u Parizu u subotu 21. jula 1928. prvo su se čule svađa i plač djeteta, a onda i pucnjevi. Uskoro je šokirana žena ispričala policiji kako je htjela da zaštiti sebe i dijete od nasilnog supruga pa je uzela revolver koji je bio na kaminu i u muža ispalila nekoliko hitaca. Žena se zvala Luiz, a njezin suprug Paul Grappe.

Upoznali su se u Parizu prije Prvog svjetskog rata u muzičkoj školi. Vjenčali su se i počeli da živje zajedno.

Kada je počeo rat, Pola su pozvali u vojsku. Nekoliko puta je bio ranjen, a sumnjalo se i da se sam povrijeđivao kako ga ne bi vratili na front.

Nakon šest mjeseci bolovanja nije se više pojavio u vojsci pa su ga i službeno proglasili dezerterom što je u to doba značilo smrtnu kaznu.

Pol je pobjegao u Pariz. Prvo je bježao sa ženom, a onda su se dosjetili kako bi se Pol mogao prerušiti u ženu, piše njemački Spiegel.

S obzirom na to da su imali istu veličinu, Luiz mu je dala svoju najljepšu haljinu. Obrijao je bradu i brkove i našminkao se. Izašli su u šetnju, a uskoro je za Polom, koji se sada nazivao Suzan Landgard, nekoliko muškaraca zafućkalo.

Slatka Suzi voli muškarce i žene

Uskoro su ga komšije nazvale "Slatka Suzi". Kasnije je radio i u butiku i nekoliko puta nosio revije. Kolege su ga cijenile. Dok je radio u butiku imao je aferu s 16-godišnjakinjom. Ona nikome nije otkrila kako je Suzi zapravo muškarac. Kasnije je imao afere sa ženama i muškarcima, a njegova je žena svjedočila da je noću znao imati pet, šest djevojaka.

Na kraju rata on i supruga su pobjegli u Španiji gdje je opet uzeo svoj muški identitet i prijavio se vlastima kao francuski dezerter. Godine 1922. par se vratio u Pariz i Pol je opet bio žena. Čak se proslavio kao jedna od prvih žena koja je skakala iz padobrana

Godine 1925. na snagu je stupila amnestija pa je Pol opet obukao hlače. Iako je u Francuskoj bilo 63.000 dezertera, Polova priča je bila najzanimljivija i objavile su je sve novine. U jednom je intervjuu čak ispričao kako je bradu odstranio električnim depilatorom.

Galerija

Bonus video: