U Paragvaju studenti sviraju na instrumentima od recikliranog otpada

Dirigent i osnivač akademije Luis Saran uči studente različitim vrstama muzike. Svira se Mocart, Vivaldi, ali i savremeni žanrovi
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2011. 18:22h

Muzička akademija "Zvuci zemlje" je vrlo posebna i jedina u Paragvaju u kojoj studenti sviraju na instrumentima izrađenim od recikliranog otpada.

Svakog dana oni dolaze u radionicu, koja je u sastavu akademije, i od različitog materijala, bačenog na otpad, prave muzičke instrumente, prenose francuski mediji.

Dirigent i osnivač akademije Luis Saran uči studente različitim vrstama muzike. Svira se Mocart, Vivaldi, ali i savremeni žanrovi.

"Kada imate dijete koje je talentovano, brzo ga možete naučiti da svira bilo koji žanr i ono će itekako napredovati", rekao je on.

Saran ističe da se kod njega ništa ne baca od onoga što se nađe na otpadu.

"Od svega što nađemo pravimo lijepe i korisne stvari. Na taj način ljude tjeramo da razmišljaju o tome šta sve bacaju. Kod nas se sve koristi", navodi on.

“Ovo je nekada bilo vedro za vodu, a mi ćemo od njega da napravimo violinu. Parče metala ili prazne konzerve - sve to može da oživi u vidu viole ili čela. Nečiji otpad, naše blago”, kaže Ore, jedan od studenata.

Iako potiče iz ove siromašne južnoameričke zemlje, “orkestar”je imao već nekoliko gostovanja u Evropi, a prave se planovi za nova gostovanja i turneje.

“Želimo da pokažemo da i otpad može umilno da zvuči”, poručuju iz akademije.

Galerija

Bonus video: