Barista godine: Najbolju kafu sprema Aleksandar Vučković

Vučković će učestvovati na evropskom takmičenju koje će biti održano prvog septembra u Dablinu u Irskoj
141 pregleda 0 komentar(a)
Costa caffe, Baristi, Foto: Luka Zeković
Costa caffe, Baristi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.07.2011. 16:12h

Pobjednik takmičenja za baristu godine, održanom u “Costa Coffee” na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog je Aleksandar Vučković, barista iz lokala te firme “ Delta Citiju”.

U tradicionalnom izboru koje se održava po treći put učestvovalo je 10 najboljih “Costa Barista” iz Crne Gore, a Vučković će učestvovati na evropskom takmičenju koje će biti održano prvog septembra u Dablinu u Irskoj.

Takmičenje je bilo podijeljeno na praktični i teoretski dio, a baristi su ocijenjivani na osnovu vještina i sposobnosti da naprave tehnički savršenu šoljicu kafe.

Stručni žiri je pored toga ocjenjivao i njihov sveukupan nastup, strast i ljubav prilikom pripreme savršene šoljice kafe. Učesnici su kroz pismeni test znanja pokazali poznavanje industrije kafe, poznavanje sastojaka, recepture i kako se koristi aparat.

Marketing menadžer “Costa Coffe” Bojana Rajić rekla je da se jučerašnje takmičenje održava kako bi slavili vještine i umjeće pripreme savršene šoljice kafe.

" Učesnici su najbolji ljudi iz naših kafeterija i svaki takmičar mora da ima formular “coffee excellent” da bi mogao uopšte da se takmiči. U praktičnom dijelu, koji je i najzanimljiviji, imaju deset minuta da se predstave u najboljem svijetlu.

Oni pripremaju četiri kafe, tri su iste za svakoga od njih, da bi takmičenje bilo fer i uporedivo. Pripremaju ekspresso solo, kapućino i latte prim, a po izboru žirija dobijaju jedno piće kao iznenađenje, iz Costine ponude, da spreme po standardima brenda. Imaju jedan minut da naprave pomenute kafe, a stručni žiri koga čine operativni menadžer i naš trener Costa Akademije u Beogradu, ocijenjuju takmičare" rekla je Rajić.

Vukčević će na evropskom takmičenju u Dablinu, gdje će se takmičiti između 15 i 20 takmičara, morati da pokaže znanje kako se podešava aparat, mlin, a traži se i takozvani “speciallity drink”.

" Takmičari su dužni da osmisle recepturu nekog posebnog pića, koje se uvijek pravi od Costa ekspresa, ali mogu da dodaju liker, začine, šlag, razne sirupe, alkohol, tako da je to jedna kreativnost koju vrijedi vidjeti, a ko se pokaže tamo kao najbolji, našeg Baristu očekuje svjetsko takmičenje koje će se održati u Costinoj pržionici u Londonu u oktobru.

Pored pehara, prestiža, titule pobjednik će dobiti put za dvoje u neki od regiona gdje se proizvodi kafa. Prošlogodišnja pobjednica je nagrađena putovanjem u Rio de Ženeiro za dvoje" kazala je Rajić.

Bonus video: