Forbsova lista: Ko su najmlađi milijarderi na svijetu

Predstavljamo listu bogataša koji još nijesu napunili 40 godina koju je za 2011. napravio Forbs
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 13:24h

U svijetu postoji oko 20-ak najmlađih milijardera koji imaju ogromna bogatstva.To bogatsvo s kojim raspolažu raste svaki dan sve više i više. Svima njima je zajedničko jedno, a to je da su stvorili ili naslijedili ogromne sume novca i ostvarili svoje snove a da još nijesu navršili 40 godina.

Yusaku Maezawa 35 godina

Bivši rock muzičar koji je započeo prvo sa prodajom CD-a i bend majica preko interneta ranih 90-tih. "Zozotown" je u početku bio mali sajt, s različitim trgovinama za različite vrste modnih i drugih proizvoda koje je prodavao i dostavljao pošiljke.

"Zozotown" danas broji više od 3 miliona pretplatnika (morate se pretplatiti kako biste pristupili Zozotown sajtu). Ovo je stvorio do svoje 35 godine,1 milijardu dolara a njegova firma i dalje raste uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi koja još vlada.

Mark Zuckerberg 26 godina

Osnivač socialne društvene mreže Fejsbukk. Na samom njegovom početku je bio namijenjen samo studentima univerziteta na Harvardu koji su tim putem mogli međusobno vršiti komunikaciju i razmjenjivati informacije. Kasnije mnogi drugi univerziteti,srednje škole a onda i velike kompanije svijeta su se priključile društvenoj mreži Fejsbuk.

Danas,Mark posjeduje bogatstvo od nevjerovatnih 13,8 milijardi dolara i među vodećima je od najmlađjih bogataša na svijetu. Zuckerberg je već dao stotine hiljada dolara u dobrotvorne svrhe, a obećao je da će donirati više od pola svog bogatstva u dobrotvorne svrhe ili tokom života ili poslije smrti.

Sergej Brin 38 godina

Svi znamo sa kim je i šta osnovao i naravno izmislio. Danas bez Googlea teško možemo zamiliti internet. Počeci stvaranja najvećeg svetskog pretraživača počinju u garaži. Tridesetosmogodišnji Sergej kompjuterski stručnjak porijeklom Rus i suosnivač Googlea sa Larijem Pejdžom. Njegovo bogatstvo 2011.godine procenjuje se na 19,8 milijarde dolara

Yoshikazu Tanaka 34 godine

Osnivač najveće japanske socijalne mreže Gree. Do avgusta 2010.godine mreža je brojala 21.25 milliona korisnika.

Tanaka poseduje bogatstvo od od 2,2 milijarde dolara.

Dustin Moskovič 26 godina

Samo osam dana mlađii od svog kolege i bivšeg ortaka Fejsbuk carstva, Marka Zuckerberga, Dustin Moskovič, Zuckerbergov treći zaposleni na samom početku socijalne mreže Fejsbuk. Prvi šef tehnološkog dijela i potpredsjednik inženjerstva.

Moskovič sada kako neki procjenjuju posjeduje bogatstvo od 2,7 milijarde dolara. 2008. godine je napustio Fejsbuk i pokreno svoju firmu Asana.

Oleg Bakhmatjuk 35 godina

Oleg koji ima 35 godina potiče iz zapadne Ukrajine i većinski je vlasnik Avangardco. Inače ga još zovu i "kralj jaja". Njegova firma je najveći proizvođač i izvoznik kokošjih jaja u Ukrajini. Bakhmatyuk je od jaja napravio bogatstvo.Njegova zlatna jaja su mu donela 1 milijardu dolara i bogatstvo se uvećava.Oleg planira proširenje na celu Evropu.

Albert von Thurn und Taxis 27 godina

Njegovo bogatsvo se procjenjuje na oko 2 milijarde dolara,službeno je naslijedio bogatstvo 2001 na svoj 18. rođendan. Danas Albert ima imovinu vrijednu gotovo 2 milijarde dolara i to u nekretninama, umjetničkim djelima i tehnologiji. Pored toga vlasnik je i 30.000 hektara šume u Njemačkoj. Planira izgradnju jednog od najvećih svjetskih solarnih farmi u Bavarskoj, na jugu Njemačke, da bi prodavao električnu energiju. Živi u porodičnom dvorcu, Schloss Emmeram.

Scott Duncan 28 godina

Posjeduje 12,4 milijardi dolara vrijednu energetsku imperiju,koju je gradio cijeli život njegov otac Dan Duncan. Otac mu je započeo sa firmom Enterprise sa dva kamiona 1968.godine. Inače Dan Duncan je bio siromašan,ali je svojim radom i upornošću napravio ogromnu kompaniju koja i danas uspešno posluje

Eduardo Saverin 29 godina

Posjeduje 1,6 milijarde dolara. Počeo zajedno sa Markom Zuckerbergom na društvenoj mreži Fejsbuk na Harvardu i dobio 30 posto ove firme. Sada po nekim pričama drži samo 2 posto Fejsbuka.

Yang Huiyan 29 godina

Glavni dioničarka (sada vlasnica) "Country Garden Holdings" u Guangzhou, agencije za nekretnine koju je osnovao njen otac. Njeno bogatstvo je procijenjeno na oko 4,1 milijarde dolara. Njen otac joj je prepustio vođenje firme kada se povukao iz javnosti u Hong Kongu 2007.godine. Yang je diplomirala na Ohajo državnom Univerzitetu s diplomom iz područja marketinga i logistike.

Fahd Hariri 30 godina

On je najmlađi sin ubijenog libanskog premijera Rafika Haririja. Naslijedio je dio očevog bogatstva. Fahd posjeduje Future TV, satelitsku i zemaljsku televizijsku mrežu koja pokriva cijeli Bliski istok. Živi u Parizu.Njegovo bogatsvo iznosi oko 1,5 milijardi dolara

Šon Parker 30 godina

Na svom bankovnom računu ima 1,6 milijardi dolara. Strateg i bivši predsjednik Fejsbuka postao je milijarder tako što je rasla vrednosti socijalne mreže. Danas je njegov ulog u Fejsbuku oko 3 posto.Suosnivač Nepstera i jedan od ključnih igrača u Fejsbuku.

Serra Sabanci 37 godina

1 milijarda dolara bogatsva joj stoji na raspolaganju. Član Uprave i vlasnik velikog konglomerata Sabanci Holdinga i član Upravnog odbora odbora Sabanci. Vratila se na listu milijardera ove godine, nakon pada 2009. Naslijedila je bogatstvo od oca Ozdemira Sabancija koji je ubijen 1996 u svojoj kancelariji u Istanbulu od strane ljevičara.

Kostyantin Zhevago 37 godina

iz Ukrajine ima bogatsvo od 2,4 milijarde dolara.Milijarder koji je imao najviše koristi od povećanja cijena željezne rude,njegovo bogatsvo gotovo se udvostručilo u posljednjih godinu dana.Posjeduje i ukrajinski FC Vorskla.

Bonus video: